Zinātnieki noskaidroja, kā tikt vaļā no sliktām atmiņām

foto: factroom.ru
foto: factroom.ru

Baiļu samazināšanās miega laikā atvieglo trauksmes sajūtu pēc piecelšanās no gultas, raksta žurnāls Nature Neuroscience.

Čikāgas Ziemeļrietumu universitātes Feinbergas Medicīnas skolas darbinieki piedāvā cilvēkiem, kuri cieš slikto atmiņu dēļ, atteikties no psihiatra apmeklējuma.

Viņi apgalvo, ka atrisināt problēmas var savās mājās. Šim nolūkam būs nepieciešama tikai gulta. Mērķtiecīga iedarbība uz smadzenēm miega laikā samazina sāpīgo atmiņu iedarbību.

Zinātnieki domā, ka šo tehnoloģiju nākotnē var izmantot dažādu psihisko traucējumu ārstēšanā, ieskaitot fobijas un stresu pēc traumām, - vēsta top.rbc.ru.

Uz šodienu šādu stāvokļu ārstēšanai izmanto ekspozīcijas terapiju (fobijas pacienti atkal pārdzīvo savas bailes drošā formā terapeita kabinetā). Ar tās palīdzību reakcija uz traumējošajiem notikumiem samazinās, bet tas nozīmē, ka atmiņas mainās. Tomēr šī metode visiem pacientiem neder, tādēļ neiroloģe Katarīna Haunere kopā ar kolēģiem izstrādāja jaunu iedarbības paņēmienu, un viņa strādā ar pacientu miega laikā.

„Metode ir visai interesanta un perspektīva. Mēs esam pieraduši domāt, ka mums nepieciešama apzināta pacienta savas emocionālās reakcijas uztvere, lai to mainītu”, - kolēģu darbu komentē Ņujorkas Sinajas kalna Medicīnas skolas neiroloģe Daniela Šillere.

Briesmīgo atmiņu „izveidošanai” speciālistu komanda iedarbojās uz brīvprātīgajiem ar nelielu elektrisko izlādi brīdi, kad viņi apskatīja cilvēku fotogrāfijas, katru no kurām pavadīja citrona vai piparmētru smarža.

Apskatot fotogrāfijas un jūtot smaržas, eksperimenta dalībnieki sāka svīst, gaidot strāvas triecienu. Tālāk viņiem piedāvāja laboratorijā nosnausties, bet šajā laikā eksperti novēroja viņu smadzeņu viļņus ar uz galvas uzstādīto elektrodu palīdzību.

Kad iestājās lēnā miega fāze (reproducējas un pastiprinās pēdējās atmiņas), zinātnieki „ielaida” telpā aromātu. Tādējādi viņi mēģināja izsaukt pētījuma dalībniekiem atmiņas par to vai citu cilvēku fotogrāfijā (šajā brīdī elektrodi bija atslēgti). Tāpat kā nomoda periodā gulošie sākumā smaržas iedarbībā sāka svīst, tomēr pēc zināma laika šis efekts samazinājās un saglabājās pēc miega.

Kad pētījuma dalībnieki pamodās, tika fiksēta samazināta baiļu izpausme, redzot cilvēku, kura smaržu viņi juta miegā. Aktivitātes izmaiņas smadzenīšu mandelē (atbild par bailēm) liecina par to, ka ārstēšana dzēš briesmīgās atmiņas, bet ved uz jaunām, nekaitīgām cilvēka un smaržas asociācijām. Cilvēki, kuri gulēja ilgāk un ieelpoja vairāk aromātu, saņēma lielāku labumu no jaunās terapijas metodes.

Pēc metodikas autoru vārdiem jāveic papildpētījums, lai noskaidrotu, cik ilgi turpinās ārstēšanas efekts, un kā to ietekmē nakts miegs.


Написать комментарий