Veselības mācību iekļaus tikai profesionālās izglītības programmā

foto: peopleandcountries.com
foto: peopleandcountries.com

Obligāti apgūstama veselības izglītības mācība būs tikai profesionālās izglītības programmā, kurā to iekļaus no 2015./2016. mācību gada, tādēļ līdz nākamā gada vidum jāsagatavo attiecīgi grozījumi noteikumos, kas regulē valsts profesionālās vidējās izglītības un arodizglītības standartu.

To otrdien, 24. septembrī nolēma valdība.

Atbilstoši valdībā lemtajam, vēl šogad jāpilnveido klases stundu programmas paraugu pirmajai līdz divpadsmitajai klasei, to papildinot ar veselības izglītības jautājumiem.

Jau ziņots, ka iepriekš veselības ministre Ingrīda Circene (V) aktīvi uzstāja, ka veselības mācībai skolā ir jābūt kā atsevišķam priekšmetam, taču vēl gada sākumā viņai pašai nebija pārliecības, ka izdosies to panākt. VM piedāvāja divas iespējas veselības izglītības nozīmes palielināšanai skolās - viena no tām paredzēja no 2014./2015.mācību gada noteikt veselības mācību kā atsevišķu obligātu priekšmetu visās vidējās un profesionālās izglītības iestādēs, bet otra - palielināt veselības izglītības nozīmi pamatizglītības mācību priekšmeta "Sociālās zinības" saturā.

Izglītības un zinātnes ministrija uzskatīja, ka veselības izglītības jautājumi ir pilnvērtīgāk apgūstami, ja mācību procesā tos apgūst plašākā kontekstā un integrēti.

Veselības mācība kā atsevišķs priekšmets tika likvidēta un aizstāta ar sociālajām zinībām 1. līdz 9.klases skolēniem no 2005./2006.gada. Šis lēmums savulaik tika pamatots ar nepieciešamību izvairīties no izglītības satura sadrumstalošanas. Tomēr VM uzskata, ka tieši šobrīd veselības mācība ir sadrumstalota pa vairākiem mācību priekšmetiem bez vienotas koordinācijas.


Написать комментарий