Kompensējamām zālēm finansējums jāpalielina, uzstāj Farmācijas jomas konsultatīvā padome

foto: stock.xchng
foto: stock.xchng

Farmācijas jomas konsultatīvā padome prasa būtiski palielināt izdevumus zāļu kompensācijai tuvākajos gados, un jau 2014.gada budžetā plānotie tēriņi jāpalielina līdz 137 miljoniem eiro, lai īstenotu valdības noteikto zāļu kompensācijas sistēmas attīstību, portāls “Delfi” uzzināja konsultatīvajā padomē.

Nākamā gada veselības aprūpes budžetā kompensējamiem medikamentiem ieplānots gandrīz par miljonu latu mazāk līdzekļu, nekā šogad. Šīs ziņas satraukušas pacientu organizācijas, kuras ir šokētas un apsver iespēju rīkot publiskas akcijas, pirmdien vēstīja laikraksts "Neatkarīgā"

Farmācijas jomas konsultatīvā padome Saeimai, Saeimā pārstāvētajām partijām, Ministru prezidentam un finanšu ministram nosūtījusi vēstuli, prasot arī palielināt kompensējamo medikamentu budžetu 2015.gadā līdz 167 miljoniem eiro, kas tuvinās Latviju tās kaimiņvalstīm Igaunijai un Lietuvai, savukārt budžeta palielinājums 2016.gadā līdz 198 miljoniem eiro tuvinās budžetu tam, kādu normatīvajos aktos ir solījusi valdība jau 2014.gadam.

Ja kompensējamo medikamentu budžets netiks pieņemts tādā apmērā, kādā to prasa padome, tad pacientu ārstēšana ambulatorajā aprūpē neuzlabosies un valsts ilgtermiņā dabūs ieguldīt daudz lielākus līdzekļus pacientu ārstēšanā jau stacionārajā posmā. Tāpat ir drauds, ka kompensējamo medikamentu sarakstā netiks iekļauti jauni un izmaksu efektīvi - turklāt gan valstij, gan pašiem pacientiem - medikamenti.

Konsultatīvā padome aicina Saeimu noteikt veselības aprūpi par galveno valsts budžeta prioritāti 2014.gadā un arī turpmākajos gados ne tikai vārdos, bet arī darbos, turklāt, pilnveidojot nākamā gada budžetu, sekmēt, ka izdevumi veselības aprūpei iespējami ātri sasniegtu 4,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Kā norāda padomē, pētījumi apliecina - ir cieša saistība starp cilvēku dzīves ilgumu un to, cik lieli līdzekļi tiek tērēti veselības aprūpei. Tā, piemēram, kopējos veselības aprūpes izdevumus palielinot par 1% no IKP, iedzīvotāju dzīves ilgums palielinās par 0,77 gadiem. Tagad, kad izdevumi veselības aprūpei tiek ik gadus samazināti, var prognozēt Latvijas iedzīvotāju dzīvildzes samazinājumu, kā arī turpinās samazināties iedzīvotāju skaits, nemaz nerunājot par to, ka netiks pildīti „Sabiedrības veselības pamatnostādnēs 2011.-2017.gadam" izvirzītais politiskais mērķis - par diviem gadiem pagarināt cilvēku veselīgi nodzīvotos dzīves gadus un par 20% samazināt potenciāli zaudētos dzīves gadus.

Izvērtējot sagatavoto valsts budžetu 2014.gadam, konsultatīvā padome konstatējusi, ka budžeta palielinājums ir tikai 32,4 miljoni eiro, bet kompensējamo medikamentu budžeta pieaugums ir vien 4,2 miljoni eiro. Tādejādi kopējais veselības aprūpes finansējums 2014. gadā nebūs lielāks par 744,4 miljoniem eiro, kas ir 3,01% no prognozētā IKP.

Pretēji iepriekš valdības solītajam un noteiktajam, kas paredz nepārtrauktu finansējuma palielināšanu veselības aprūpei, lai tas 2014. gadā sasniegtu 4,5% no IKP, jau kuro gadu turpinās nozares finansējuma samazināšanās - no 4,1% 2010.gadā līdz 3,01% nākamgad, uzsver konsultatīvās padomes dalīborganizācijas.

Finansējuma samazinājums veselībai ir arī pretrunā ar citiem valdības izdotajiem normatīvajiem aktiem. Tādēļ padome aicina Saeimu pildīt dotos solījumus un paaugstināt finansējumu veselības aprūpei, tai skaitā arī kompensējamo medikamentu apmaksai. 

 Farmācijas jomas konsultatīvā padome ir konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir iesaistīt farmācijas un veselības jomas nevalstiskās organizācijas farmācijas jomas politikas veidošanā un īstenošanā. Padomes sastāvā ir veselības nozares, patērētāju un pacientu tiesību aizsardzības valsts institūciju un nevalstisko organizāciju pārstāvji.


Написать комментарий