Dome nolēma, ka par Daugavpils attīstības plānu jāzina tikai viena laikraksta lasītājiem 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

24.oktobrī, apstiprinot Daugavpils attīstības programmas 2014.-2020.gadam gala redakciju, daži deputāti izteica ar dokumenta apstiprināšanu saistītos ierosinājumus, taču tikai daži no tiem tika pieņemti.

Atgādināsim, ka runa ir par pilsētas attīstības programmu, kura 25 tūkstošu latu vērtā ES projekta ietvaros tika izstrādāta pirms dažiem gadiem. Projekts paredzēja iedzīvotāju aktīvu līdzdalību tā izstrādē. Portāls Gorod.lv jau ziņoja par pilsētnieku sašutumu sakarā ar to, ka šovasar viņiem piedāvāja apspriest jau izstrādātu koncepciju. Savukārt par koncepcijas izstrādi atbildīgie speciālisti ziņoja, ka apspriešana diemžēl neieinteresēja mikrorajonu iedzīvotājus.

Programmas gala redakcijas apstiprināšanas gaitā deputāte Natālija Petrova atgādināja kolēģiem, ka saskaņā ar saņemto informāciju cilvēkiem nebija zināms par dokumenta publisko apspriešanu. Deputātu apstiprinātais lēmums paredz, ka informācija par attīstības programmas apstiprināšanu jāpublicē laikrakstā „Latgales laiks” un Domes mājas lapā. N.Petrova ierosināja publicēt šo informāciju arī citos plašsaziņas līdzekļos.

Deputātes ierosinājumu atbalstīja pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Rodionovs, kurš piedāvāja šo svarīgo informāciju publicēt visos pilsētas plašsaziņas līdzekļos. Tomēr minētie ierosinājumi netika atbalstīti. Deputātiem paskaidroja, ka informācija par attīstības plānu ir atrodama pašvaldības iestāžu mājas lapā, pamatinformācija tiks publicēta brošūru veidā (arī krievu valodā), un plašsaziņas līdzekļi varēs pārpublicēt šo informāciju.

Zīmīgi, ka pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis paziņoja, ka pilsētas attīstības plāns netiks publicēts nevienā plašsaziņas līdzeklī. Pēc Domes sēdes, atbildot uz portāla Gorod.lv korespondenta jautājumiem, kāpēc netika atbalstīts ierosinājums informāciju par pilsētas attīstības plānu publicēt visos plašsaziņas līdzekļos, ne tikai laikrakstā „Latgales laiks”, pilsētas domes priekšsēdētājs paziņoja, ka minētajā laikrakstā tiks publicēts tikai Domes lēmums, un tā esot ierastā kārtība.

Bet, ja prasība informēt pilsētniekus par deputātu lēmumiem ir svarīga un obligāta, kāpēc par to jāzina tikai laikraksta „Latgales laiks” un Domes mājas lapas lasītājiem? Komentējot šo jautājumu, pilsētas mērs atzīmēja, ka par visiem lēmumiem pilsētnieki tiek informēti ierastajā kārtībā un nekas ārkārtējs nav noticis.

Piebildīsim, ka saskaņā ar likumdošanu pašvaldība nevar būt laikraksta „Latgales laiks” kapitāldaļu turētāja, lēmums par kapitāldaļu atsavināšanu tika pieņemts pirms dažiem gadiem, bet līdz šim laikam nav izpildīts. Neskatoties uz to, Dome turpina apmaksāt laikrakstā publicēto informāciju. Piemēram, šogad Domes un „Latgales laiks” ieplānoto līgumu summa ir aptuveni 9 tūkstoši lati (kopā ar PVN). Jāpiebilst, ka pēdējā laikā pilsētas mērs iestājas par to, ka informācija par Domes darbu plašsaziņas līdzekļos jāpublicē bez maksas.


Написать комментарий

Domāju, ka tie, kurus tiešām šis attīstības plāns interesē, apmeklē Daugavpils domes mājas lapu un zin, kur tādu atrast. Prese par to var rakstīt. Tā ir izšķērdība maksāt par publikācijām 10 laikrakstos.