LCB apmeklētāji var iepazīties ar oriģinālā „Hīšeru” dārza iemītniekiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Otrdien, 5.novembrī, Latgales Centrālajā bibliotēkā (LCB) tika atklāta neparasta izstāde „Hīšeri’.

Izstādē ir apskatāmi Daugavpils universitātes (DU) studiju programmas „Datordizains” studentu darbi – 3D ornamenti, kuri attēlo pūķus, daudzkrāsainus papagaiļus, ziloņus, lapsas, zivis, kaķus un pat pingvīnus.

Izstādes rīkotāja DU pasniedzēja Nellija Bogdanova paskaidroja portālam Gorod.lv, ka izstāde ir tapusi DU studiju programmas „Datordizains” studiju kursa „Vektorgrafika” ietvaros.

„Matemātiķi pavēra durvis uz citu pasauli, bet ieiet tajā baidās. Viņus vairāk interesē pats ceļš, kas ved uz durvīm, nevis dārzs, kas atrodas aiz tām”, izstādes atklāšanā Nellija Bogdanova citēja matemātiķa Ešera vārdus.

Izstādes oriģinālais nosaukums ir divu izcilu personu uzvārdu apvienojums Hīšs un Ešers. Tieši matemātiķis Ešers sāka radīt ornamentus ar dzīvnieku attēlu, izmantojot mākslinieka-grafiķa Hīša metodi un simetrijas likumus.

Atklātajā izstādē var apskatīt 40 labākos studentu darbus, kuri tika radīti pēdējo gadu laikā. DU 4.kursa studente, viena no izstādē apskatāmo darbu autorēm Agrita Sile pastāstīja portālam Gorod.lv, ka vissarežģītākais bija ievērot ornamentu izveides principus. Taču tas bija ļoti interesanti, viņu pilnīgi aizrāva iespēja paeksperimentēt ar krāsām un līnijām. Pēc vēl vienas studentes Līvijas Šmauksteles vārdiem, iegūtā pieredze noteikti noderēs diplomdarba izstrādē un viņas nākamajā profesijā.

Pēc N.Bogdanovas vārdiem, ar „Hīšeru” palīdzību viņa spēja atgriezties bērnības spēlē, kad viņa zīmēja ornamentus no dzīvniekiem. Jāatzīmē, ka katra ornamenta veidošana prasa zināšanas, laiku, radošo pieeju un pacietību.

Apskatīt oriģinālu dārzu, kurā mīt 3D vāveres, zivis, sabuļi, jenoti, LCB apmeklētāji varēs līdz 28.novembrim.



Написать комментарий