Daugavpils pilsētas domes Finanšu komitejas kārtējā sēde pārvērtās par «publisku pēršanu»

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

7.novembrī Daugavpils pilsētas domes Finanšu komitejas sēde ilga pusotru stundu. Šī bija kārtējā sēde, tomēr būtiski atšķīrās ar pārējām.

Izrādās, ne tikai Saeimas deputāti var aktīvi apspriest likumprojektus un naktī pieņemt valsts budžetu. Pašvaldības Finanšu komitejas locekļi šo ceturtdien pusotras stundas laikā izskatīja 42 jautājumus, dažu jautājumu apspriešana pārvērtās par ziņotāju „publisku pēršanu”.

Zīmīgi, ka pretenzijas pret vairākiem izskatīšanai virzītajiem jautājumiem izteica pilsētas mērs un komitejas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, turklāt darīja to visai stingri, paaugstinātā tonī. Acīmredzot, sekojot viņa piemēram, arī pārējie deputāti iesaistījās diskusijā.

Būtu saprotams, ja deputāti debatētu par nozīmīgiem un principiāliem jautājumiem, kuri ietekmē pilsētas budžetu un pilsētnieki dzīvi, bet deputāti strīdējās par to, vai nepieciešams paaugstināt veļas mazgāšanas vai dušas pakalpojumu maksu par 5-10 santīmiem sociālajās iestādēs, vai atļaut Jauno māmiņu klubam izmantot telpas bez nomas maksas, vai atļaut Latgales zoodārzam paaugstināt ieejas biļetes cenu, kas 10 gadus netika mainīta (0,20 un 0,40 santīmi), vai nepieciešams iegādāties Sporta pārvaldes pieprasīto inventāru par 5 tūkst. un piešķirt naudas balvas sportistiem, kuri sasniedza labus rezultātus jaunatnes olimpiādē. Tāpat deputāti ilgi sprieda par to, kā ir gadījies, ka cietokšņa vēsturisko objektu renovācijas un rekonstrukcijas projektā izveidojies sadārdzinājums.

Toties sakarā ar jautājumu par 22 tūkst. latu iedalīšanu Spīdveja kluba nodokļu nomaksai tik daudz jautājumu neradās. Tas pats notika ar lēmumu nākamgad iedalīt 50 tūkst. latu Grand-Prix posma rīkošanai Daugavpilī, un lēmumu kārtējo reizi grozīt amatpersonu darba algu aprēķināšanas kārtību (protams, uz lielāku pusi).

Komitejas sēdes gaitā zāli pameta ne tikai klātesošie: deputāte Rita Strode atstāja zāli pēc aptuveni 20 jautājumu izskatīšanas. Jānis Lāčplēsis pēc sēdes atbildot uz portāla Gorod.lv jautājumu, kāpēc komitejas locekļiem un viņam pašam radās tik daudz jautājumu un vai ar tiem nevarēja tikt skaidrībā pirms sēdes (kā tas parasti notiek), paziņoja:

„Komiteja ir vieta, kur tiek apspriesti jautājumi, salīdzināti viedokli, precizēta informācija. Tā ir darba institūcija, kurā tiek strādāts ar materiāliem pirms to izskatīšanas Domes sēdē. Tas ir pilnīgi normāli”, atzīmēja pilsētas mērs.

Atbildot uz jautājumu, vai izskatīšanai izvirzītie jautājumi tiek saskaņoti ar J.Lāčplēsi kā komitejas priekšsēdētāju, viņš atzīmēja: „Es taču nevaru uzspiest savu viedokli katram deputātam un speciālistam. Komiteja ir vieta, kurā tiek strādāts”.

Atgādināsim, ka, piemēram, pašreizējais pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe iepriekšējā Domes sastāvā uzdeva daudz jautājumu, un viņam tika norādīts, ka minētie jautājumi bija jānoskaidro pirms sēdes.

Par 7.novembrī notikušās sēdes gaitā atbalstītajiem lēmumiem portāls Gorod.lv ziņos nākamajās publikācijās.


Написать комментарий