Piemiņas vietu apgānītāji grib padarīt Latvijas neatkarību par diskutējamu lietu, domā Pabriks

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks pārliecināts, ka piemiņas vietas Sudrabkalniņā apgānīšana un arī Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa Meža kapos apgānīšana valsts svētku priekšvakarā ir provokācija, kuras mērķis ir padarīt Latvijas brīvību un neatkarību par diskutējamu jautājumu, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes' sacīja Pabriks.

Viņš pauda pārliecību, ka piemiņas vietu apgānīšana, apzīmējot tos ar kāškrustiem un Dāvida zvaigznēm, ir provokācijas. Lai gan par to varēs pārliecināties tikai tad, kad policija notvers vandaļus, ministrs norādīja, ka aizdomas rada tas, ka svētku priekšvakarā izmantota tieši šāda tipa simbolika, kas raisa sajūtas par fašismu vai antisemītismu

Tā ir vēlme Latvijas neatkarības un brīvības jautājumu padarīt par diskutējumu jautājumu, taču tas nav diskutējams, pārrunājams lielums, neatkarība ir kaut kas tāds, kam jābūt mūžīgi, uzsvēra ministrs.

Viņš arī atzina, ka ir "ļoti grūti ielīst šo cilvēku galvās un atrast motivāciju" viņu rīcībai, bet viņš uzskata, ka tā nebija "pakrāsošana", un apgānītāji pietiekami labi zināja vēsturi un simboliku, tāpēc rodas aizdomas, ka šī ir provokācija.

Sestdien apķēpāts piemineklis Sudrabkalniņā - piemiņas vieta 6.Rīgas pulka strēlniekiem, kuri aizstāvēja Rīgu Bermonta uzbrukuma laikā 1919.gadā. Valsts policija informēja, ka uz pieminekļa uzzīmēta neliela Dāvida zvaigzne. Sākta administratīvā lietvedība, notiek izmeklēšana.

Savukārt naktī uz ceturtdienu apgānīts Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes piemineklis Meža kapos. Uz tā aizmugurējās daļas uzzīmēti divi kāškrusti un uzraksts "mruks".


Написать комментарий