Latvijas karavīri pamazām «kravā mantas» prom iešanai no Afganistānas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijas karavīri pamazām "kravā mantas" prom iešanai no Afganistānas, jo pavisam nesen afgāņu armijai nodota jauna militāra bāze, tādējādi pievēršot lielāku uzmanību tikai afgāņu karavīru apmācībām, intervijā Latvijas Radio sacīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Pašlaik Latvijas karavīri dienesta pienākumus kopīgi pilda ne tikai Ziemeļvalstu un Baltijas Pārejas atbalsta vienībā Mazarišarīfā, bet arī Kabulā, kur maija sākumā darbību sāka arī kopēja Norvēģijas un Latvijas Speciālo operāciju vienība, kuras galvenais uzdevums ir Afganistānas Speciālās policijas apmācība speciālo operāciju jautājumos.

Graube atzina, ka karavīri vairs kaujās nepiedalās, līdz ar to lielāka uzmanība tiek veltīta afgāņu armijas apmācību procesam. Pēc viņa domām var uzskatīt, ka Latvijas karavīri jau pamazām sāk "kravāt mantas", lai dotos prom no Afganistānas.

Runājot par citām starptautiskām misijām NBS komandieris stāstīja, ka Latvijai esot aliansē jārēķinās, ka vienmēr būs jāpiedalās starptautiskās misijās un ne tikai NATO, bet tagad jau Aizsardzības ministrija pēta kā mūsu karavīri var palīdzēt ANO misijās, lai gan ir arī pieredze palīdzot minētajai organizācijai.

"Tomēr es ceru, ka mūsu karavīriem nevajadzēs piedalīties šādās misijās, lai arī pieredzes ziņā tā ir unikāla iespēja jebkurai militārpersonai," piebilda Graube.

Viņš uzskata, ka mūsu karavīriem apmācības padodas labāk, kam par iemeslu ir tas, ka pati Latvija tikai pirms 20 gadiem sākusi atjaunot savu armiju.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka Saeimas deputāti 17.oktobrī balsojumā apstiprināja Latvijas karavīru misijas pagarināšanu Afganistānā līdz 2014.gada 31.decembrim.

Saeima 2012.gada 11.oktobrī bija pagarinājusi termiņu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalībai NATO vadītajā operācijā Afganistānā Starptautisko drošības atbalsta spēku sastāvā līdz 2013.gada 13.oktobrim. Kā ziņots, apmēram 140 Afganistānā dienošie Latvijas karavīri līdz misijas mandāta pagarināšanas brīdim no 13.oktobra neveica nevienu aktīvu operacionālo darbību, taču piespiedu dīkstāves laikā tīra ieročus un nodarbojas ar sportu.

Valdība 1.oktobrī atbalstīja Saeimas lēmuma projektu par Latvijas karavīru dalību NATO vadītajā operācijā Afganistānā līdz ANO Drošības padomes mandātā noteiktam laikam. ANO Drošības padome lēmumu par ISAF misijas pagarināšanu līdz 2014.gada 31.decembrim pieņēma 2013.gada 10.oktobrī, liecina ANO mājaslapā publicētā informācija.

NBS dalības pagarināšanai ISAF operācijā uz nākamo periodu - ANO Drošības padomes mandātā noteikto laiku - bija nepieciešams Saeimas lēmums.


Написать комментарий