Jaunas izstādes M.Rotko mākslas centrā: Dali, sirreālistiskas mušas, jūrnieka sapņi un Daugavpils gadsimta sākumā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Sestdien, 16.novembrī, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā valdīja rosība.

Šajā dienā mākslas centrā atklāja 5 jaunas izstādes. Neskatoties uz dažādiem stiliem un informācijas pasniegšanas veidu, lielākā daļa ekspozīciju bija veltīta sirreālismam.

Interesenti varēja apskatīt ne tikai pasaulslavenā sirreālista Salvadora Dali litogrāfijas, bet arī Jura Utāna ekspozīciju „Flai – Ļetalka – Fly”. Viņa attēlotās dažāda izmēra un krāsu mušas ir izstādes galvenās varones un redzamas it visur – gan pašportretā, gan cilvēku un dzīvnieku attēlojumos.

Mākslinieks vienmēr dot priekšroku agresīviem sižetiem, ne visai patīkamam tipāžam, lai šokētu skatītāju, palīdzētu viņam būt kritiskākam.

Daudzus apmeklētājus piesaistīja mākslinieka un jūrnieka Eduarda Pustovoitova romantiskie, ne tik sirreālistiskie sapņi izstādē „Sapņi. Turpinājums”. Žurnālisti viņu dēvē par Latgales Dali, jo viņš ilgu laiku dzīvoja Krāslavā, bet dzimis ir Ukrainā. Pasaulē kļuva slavens kā jaunā mākslas filozofijas atzara („ekspresīvā sintētisma”) dibinātājs.

Mūsu pilsēta gadsimta sākumā, elegantās dāmas un kavalieri ir apskatāmi Goda daugavpilieša Pjotra Hudobčonoka radošo darbu izstādē.

Un piektā izstāde „Dziesma Daugavai” ir Latvijas Republikas Neatkarības proklamēšanas 95.gadadienai veltītais projekts, tekstilmākslas miniatūru izstāde, kurā piedalās vairāk nekā 30 latviešu mākslinieku, katrs no kuriem radījis darbus iedvesmojoties un veltot tos latviešu likteņupei Daugavai.

Jāpiebilst, ka izstāžu atklāšanas dienā Marka Rotko mākslas centra apmeklētāji tās apskatīja bez maksas. Pārējās dienās līdz nākamā gada janvārim ieejas biļete sektorā ar S.Dali radošajiem darbiem maksā 2 latus.



Написать комментарий