Daudzbērnu ģimene: Nevaram iedomāties, ka būtu viens bērns

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

«Nevaram iedomāties, ka mūsu ģimenē būtu tikai viens vai divi bērni. Mūsu ģimenes laime ir mūsu bērni,» Neatkarīgajai saka Ineta un Jānis Andžāni no Dagdas novada.

Viņu ģimenē aug septiņi bērni, no kuriem vismazākajai meitiņai Gintai tikai pirms mēneša apritējis gadiņš. Andžānu ģimenei Amerikas latviešu apvienība sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu pasniegusi stipendiju, kas turpmāko gadu ik mēnesi nozīmīgi papildinās ģimenes budžetu.

Īsi pirms valsts svētkiem svinīgā noskaņā Amerikas latviešu apvienība (ALA) un Latvijas Bērnu fonds viesnīcā Bergs pasniedza stipendijas 17 daudzbērnu ģimenēm, astoņiem studentiem no daudzbērnu ģimenēm un bāreņiem. Jāņa un Inetas Andžānu ģimene uz Rīgu ceļu bija mērojusi no Dagdas, mostoties pirms sešiem, lai laikus nonāktu Rīgā. Vecāki audzina septiņus bērnus – trīs dēlus un četras meitas, arī abas mazākās meitiņas – trīsgadīgā Evija un gadu vecā Ginta – bija mērojušas tālo ceļu uz galvaspilsētu. Bērnu fonda sniegtajā ģimenes raksturojumā teikts, ka Andžānu ģimene pēdējos gadus nav lūgusi sociālo palīdzību, cenšoties iztikt pašu spēkiem. Arī ALA stipendijai ģimene nepieteicās pati, to izdarīja novada sociālā darbiniece, redzot, ka ģimenei būtu nepieciešams atbalsts un ģimene ir ļoti atbildīga, labsirdīga, draudzīga. Par piešķirto atbalstu – stipendiju 360 ASV dolāru apmērā ik mēnesi – ģimene bijusi patīkami pārsteigta un sarunā vēl īsti nezina teikt, kam tieši šo naudu izlietos. Mamma Ineta Andžāne pieļauj: visticamāk, naudiņu izlietos ikdienas vajadzībām, jo daudzbērnu ģimenei tādu ir pulka. Daudzbērnu mamma saka: lai arī bērni tiek saukti kā Latvijas prioritāte, tomēr reālajā dzīvē attieksme nav gluži tāda; valda viedoklis: jūsu bērni, jūsu problēma. Kādu atbalstu ģimene vēlētos, jo pašlaik vismaz pabalstu ziņā daudzbērnu ģimenes nesaņem vairāk kā jebkura cita ģimene? «Būtu ļoti labi, ja visiem bērniem būtu brīvpusdienas, arī atbalsts skolai, apģērbam, apaviem,» spriež Ineta Andžāne.

Turpmāko gadu vai divus stipendiju 360 ASV dolāru apmērā saņems 17 daudzbērnu ģimenes no Ilūkstes, Vircavas, Skrīveriem, Pļaviņām, Kocēniem, Kuldīgas, Pāvilostas, Nīcas, Bērzaines, Rucavas, Dagdas, Smiltenes, Salacgrīvas, Krāslavas, Burtniekiem un Preiļiem, kā arī astoņi studenti no daudzbērnu ģimenēm un bāreņi no Kandavas, Rīgas, Pļaviņām, Ogres, Preiļiem, Cēsīm, Viļakas un Bauskas. Atbalsts daudzbērnu ģimenēm Latvijā ir Amerikas latviešu prioritāte. Ēriks Krūmiņš, kas vada ALA nozari sadarbībai ar Latviju, skaidro: tas tādēļ, ka demogrāfiskā situācija diemžēl ir katastrofāla un ir jāatbalsta tās ģimenes, kurās aug vairāk par trim bērniem, kuras, neraugoties uz brīžiem sarežģītiem materiālajiem apstākļiem, tomēr izlēmušas par labu bērniem. Šo ģimeņu bērni un studenti būs tie, kuri veidos nākotnes Latviju, ir pārliecināts Ē. Krūmiņš. Studentiem stipendijas piešķir vienam mācību gadam, katra ir 2000 dolāru liela un tiek izmaksāta divās daļās – mācību gada sākumā un pēc semestra sekmīgas nokārtošanas.

ALA ir organizācija, kas vieno ap 100 000 latviešu visā Amerikā. Sadarbība ar Latvijas Bērnu fondu aizsākās 1994. gadā. Bērnu fonda vadītājs Andris Bērziņš norāda, ka šo gadu laikā apvienība ģimenēm Latvijā – arī bērniem ar invaliditāti – ir ziedojusi vairāk nekā divus miljonus dolāru. «Atbalsts ir ne tikai stipendijas naudas izteiksmē, galvenais ir cilvēciskais siltums, ko viens otram dod un viens no otra saņem,» Neatkarīgajai saka A. Bērziņš. No pieredzes viņš zina stāstīt, ka ģimenes šīs stipendijas neizlieto kādai ekstrai, bet gan pamatvajadzībām – dzīvošanai un bērnu izglītošanai. «Svarīgi, ka tās nav kā Ziemassvētku dāvana, bet ilglaicīgs atbalsts, uz kuru ģimene var paļauties,» uzsver A. Bērziņš, piebilstot, ka 99 procentos gadījumu stipendijām ģimenes nepiesakās pašas, nelūdz, kā pierasts uzskatīt par daudzbērnu vai trūcīgām ģimenēm. Daudzām ģimenēm fakts, ka piešķirta stipendija, ir pārsteigums.


Написать комментарий