Daugavpils var kļūt par triju valstu kultūras tūrisma maršruta daļu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Nesen, Latvijas Republikas Neatkarības gadadienas priekšvakarā, Vitebskā (Baltkrievijā) Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs un Šagāla muzejs parakstīja sadarbības vienošanos.

Vienošanās rezultātā 2015.gadā mūsu mākslas centra apmeklētāji varēs apskatīt Marka Šagāla oriģināldarbus.

Neskatoties uz to, ka Marka Šagāla vārds ir plaši pazīstams, tikai nedaudzi zina, ka viņa pirmais skolotājs bija Judelis Pens, kurš gandrīz pirms 160 gadiem piedzima Zarasos. Zarasos notikusī izstāde bija veltīta viņa jubilejai, kas tiks svinēta nākamgad, un Zarasu novada muzeja 80 gadu jubilejai.

Radošajā darbnīcā piedalījās Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārstāvji, kuri apsprieda mākslinieka Pena darbību, viņa slavenos audzēkņus, Eiropas kultūras attīstību. Seminārā piedalījās muzeju darbinieki, mākslinieki, tūrisma jomas pārstāvji.

Vitebskas apgabala novadpētniecības muzeja vecākā zinātniskā darbiniece Svetlana Kota klātesošo uzmanībai piedāvāja dokumentālo filmu par Judeļa Pena dzīvi un radošo darbību un ekspozīciju, kas tika nogādāta uz Zarasiem.

Zarasu novada pašvaldības Izglītības un kultūras nodaļas vadītāja vietniece Daiva Šukštuliene pastāstīja portālam Gorod.lv, ka minētā projekta ietvaros tiks izstrādātas kultūras tūrisma iespējas.

„Ceram, ka tiks uzsākta veiksmīga triju valstu sadarbība. Zarasi ir maza kūrortpilsēta, un mums ir svarīga Daugavpils Marka Rotko mākslas centra un Vitebskas Šagāla muzeja veiksmīgā sadarbība. Vēlamies mācīties, kā var radīt brendu. Mums jāizstrādā kultūras tūrisma attīstības stratēģija”, paziņoja D.Šukštuliene.

Viņasprāt, tieši kultūras tūrisms ir galvenais reģiona resurss, reģiona potenciāls jāizpēta un jāizveido Eiropā populāri „kultūras ceļi”. Kā piemēru viņa minēja Spānijas pieredzi, kurā vairākus gadus tūristus piesaista Dona Kihota ceļš. Maršrutā ir iekļautas aptuveni 150 pilsētas, tiek piedāvāts iepazīties ar valsts kultūras mantojumu, vēsturi, virtuvi, valodu.

Pēc Zarasu pašvaldības pārstāves domām, varētu izveidot Lietuvas, Latvijas un Baltkrievijas kultūras ceļu, kas tiktu veltīts Penam, Šagālam un Rotko. „Mums ir intelektuālie resursi, Zarasu ainavas, kuras gleznoja un visu mūžu atcerējās Pens. Protams, nepieciešami ieguldījumi, bet tas ir tā vērts”, ir pārliecināta D.Šukštuliene.



Написать комментарий