Eiropa vēlas cīnīties ar kaitīgajiem kukaiņiem ar gēnu inženierijas palīdzību

foto: innowire.ru
foto: innowire.ru

Lielbritānijas biotehnoloģiskā kompānija Oxitec nosūtīja vietējām varas iestādēm oficiālu vēstuli ar lūgumu par izmēģinājumu veikšanu, kuros tiks izmantoti ģenētiski modificēti kukaiņi. 

Ja atļauja tiks saņemta, šie izmēģinājumi būs pirmie visas Eiropas teritorijā, – ziņo profi-forex.org.

Tiek plānots, ka pētījuma objekts būs augļu mušu paveids, kuras pārtiek no olīvkoku augļiem. Zinātnieki grib izmantot mušu tēviņus ar gēnu, kurš iznīcina mātītes, cīņai ar šo kukaiņu sugu. Gēnu modificēto mušu īpatnība ir spēja radīt pēcnācējus no parastajām mušām, tomēr mātīšu kāpuri ies bojā. Tiek plānots, ka ar šādu paņēmienu izdosies būtiski samazināt iepriekš minēto kukaiņu populāciju.

Viens no kompānijas Oxitec dibinātājiem un šīs koncepcijas autors Luks Elfi uzskata olīvu mušu par galveno problēmu kvalitatīvu olīvu audzēšanā. Pēc viņa domām atsevišķos gados šie kukaiņi spēj iznīcināt visu olīvu ražu. Tāpat viņš atzīmē, ka cīņa ar olīvu mušām prasa milzīgas pūles, jo tām jau ir izstrādājusies izturība pret insekticīdiem.

Jāatzīmē, ka olīvu audzēšanai ir milzīga nozīme visas Eiropas ekonomikā, jo visā tās teritorijā olīvkokus audzē apmēram 5 milj. ha. Pēc kompānijas datiem tikai Grieķijā cīņai ar olīvu mušām iztērē teju 35 milj. eiro gadā.

Jauno mušu iznīcināšanas tehnoloģiju testē uz odiem

Patlaban kompānija testē tehnoloģiju Brazīlijas teritorijā, veicot izmēģinājumus ar nāvējošo gēnu uz odiem. Olā tiek ievadīts nāvējošais gēns, kura klātbūtnes dēļ kukaiņi ies bojā, tā arī nesasniedzot dzimumbriedumu. Gēns tika izmainīts tādā veidā, ka tā funkcijās ietilpst tikai mātīšu iznīcināšana. Turklāt laboratorijā kukaiņi ar barību saņem speciālas piedevas, kuras ir savdabīga nāvējošā gēna pretinde.

No tā izriet, ka olīvu mušas spēs vairoties, tātad tās drīz varēs izlaist dabā pilnā daudzumā. Pēc tam izdzīvos tikai mušu tēviņi. Kā paziņoja pētījuma vadītājs, mušu tēviņi dabā atradīs sev mātītes, ar kurām pārosies, bet iegūtie pēcnācēji saturēs mātītēm nāvējošo īpašo gēnu.


Написать комментарий