Par Zolitūdes traģēdiju jau tagad var nolasīt vairākus spriedumus, uzskata Ušakovs

foto: DELFI Aculiecinieks
foto: DELFI Aculiecinieks

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) sociālajā tīklā "Twitter" atklājis savas domas, ka saistībā ar traģiskajiem Zolitūdes "Maxima" notikumiem, policijas rīcībā jau tagad esot gana daudz pierādījumu, lai nolasītu pat vairākus tiesas spriedumus.

"Pats personīgi redzēju policijas pieeju pierādījumu vākšanā. Ar tiem pierādījumiem, kas jau ir savākti ir gana, lai nolasītu vairākus spriedumus. Esmu pārliecināts, ka būs vēl," raksta Ušakovs.

Tāpat Rīgas mērs noraida bažas, ka ēka tiek pilnībā sagrauta, lai slēptu tiesiskos pierādījumus. "Ēka netiek sagrauta, bet tiek demontētas konstrukcijas, kas var sabrukt uz glābējiem," savu pārliecību pauž Ušakovs.

Ušakovs arī aicina cilvēkus netraucēt glābšanas darbus, teikdams, ka glābēji un mediķi vairākas dienas strādā bez pārtraukuma.

Tāpat Rīgas mērs arī dalās savas atmiņās par notikušajiem glābšanas darbiem. "Uz vietas bija arī suņi, taču tie nevarēja strādāt, jo pēc jumta nogruvuma veikals bija pilns ar sadzīves ķīmijas, alkohola un citām smakām, kas traucēja suņiem darīt savu darbu."

Ušakovs arī noraida baumas, ka daļa cilvēku zem gruvešiem būtu nomiruši tāpēc, ka nav laikus atbrīvoti no drupām. "Glābēji saka, ka visi, kas nomira zem gruvešiem, nomira uzreiz...," raksta Ušakovs, reizē arī pieminot, ka sociālo tīklu baumas par sievieti, kas nosūtījusi vīram atvadu īsziņu un vēlāk nomirusi, esot nepatiesas.

Savās pārdomās Rīgas mērs arī noliedz, ka ārzemju palīdzības noraidīšana būtu bijusi kļūdaina. "Ārzemju glābēji varēja palīdzēt tikai fiziski. Jāatceras, ka iekšā varēja strādāt tikai ierobežots cilvēku daudzums. Pietika ar mūsu pašu glābējiem. No tā, ka mūsu glābējiem pievienotos vēl 20 līdz 30 cilvēku, glābšanas darbi nenoritētu ātrāk," skaidro Rīgas mērs.

Jau vēstīts, ka Zolitūdes veikala "Maxima" traģēdija ir daudzu neaizsargātu cilvēku slepkavība, par kuru vainīgajiem ir jāsaņem sods, sestdien Latvijas televīzijā sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Šis ir gadījums, kad ir jāsauc skaidri, tā ir milzīga skaita neaizsargātu cilvēku slepkavība. Tā arī attiecīgu būtu jārīkojas," prezidents vārdos sestdien bija skarbs, sakot, ka te nevar būt runa par negadījumu, jo daba vai kādi ārējie spēki pie notikušā nav vainojami. Bērziņš intervijā sacīja, ka daudz kas ir jāmaina pamatos, jo pasaulē pēc šādām traģēdijām neskaita zīmogus un parakstus, bet tieši atbildīgās personas, kuras ir parakstījušās. Atbildīgās personas, kuras ir parakstījušās, nokļūst izmeklēšanas izolatorā. Tas būtu arī ļoti vēlams šeit pie mums," sacīja Bērziņš.

Bērziņš sacīja, ka jāpiesaista neatkarīgi eksperti no ārvalstīm, kuri nav saistīti ar Latvijas būvniecību. Viņš sacīja, ka uzskata mūsu celtniekus par profesionāliem, tomēr šīs traģēdijas izmeklēšanā ir jāiesaista neatkarīga ekspertīze no ārvalstīm. "Tur nevar neko pārmest ārējiem spēkiem, tā ir mūsu pašu ilgi krātā nelaime, kas ir realizējusies ar tik briesmīgām sekām," norādīja Bērziņš.


Написать комментарий