Uzņēmējdarbības eksperts R.Mitčels: ASV atbalsta uzņēmējdarbības uzsākšanu jebkurā vecumā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Uzņēmējdarbības un kolektīvā finansējuma eksperts no ASV, Kolektīvā finansējuma asociācijas (Capital Crowdfund Associates) partneris Roberts Mitčels apmeklēja Daugavpili „Globālās uzņēmējdarbības nedēļas ietvaros, kura ar ASV vēstniecības atbalstu norisinājās no 19. līdz 22.novembrim.

Četru dienu laikā R.Mitčels piedalījās Rīgā notikušajā konferencē, apmeklēja Valmieru, Ventspili un Daugavpili, kur novadīja semināru vietējā biznesa inkubatorā. Savukārt portāla Gorod.lv korespondents ar Mitčela kungu tikās Marka Rotko mākslas centrā, un izrādījās, ka šo tikšanās vietu eksperts bija izvēlējies ar nolūku.

Mitčela kungs, sakiet, vai esat Marka Rotko radošās darbības cienītājs?

Jā, man patīk Marka Rotko darbi, un vizīte uz šo mākslas centru bija ieplānota jau sen. Tiesa, par viņa dzīvi zināju ļoti maz, bet esmu redzējis viņa šedevrus Ņujorkā, viņa darbi Teksasas ekumeniskās baznīcas kapelā mani iedvesmoja, tādēļ, ja esmu pilsētā, kurā varu kaut ko vairāk uzzināt par viņa darbiem, es apmeklēju šīs vietas. Starp citu, agrāk domāju, ka Marks Rotko bijis krievs, līdz šim viņš neasociējās ar Latviju, tādēļ šodien lieliski pavadīju laiku, man patīk šis Centrs.

Pastāstiet, lūdzu, kā jums patīk Daugavpils?

Viss ir lieliski, man bija vienreizējā iespēja apmeklēt dažādas Latvijas pilsētas – Ventspili, vakar [21.11] biju Valmierā, šodien [22.11.] esmu Daugavpilī, un redzu, ka jūsu pilsēta atšķiras ar savu kultūru, skaistu arhitektūru – tas ir lieliski.

Interesanti, kāpēc jūs – uzņēmējdarbības ekspertu – ieinteresēja mūsu valsts?

Izrādās, ka Latvija ir valsts, kurā uzņēmējdarbība ir attīstīta labāk, nekā daudzās citās Eiropas valstīs, par to liecina fakts, ka 30% iedzīvotāju nodarbojas ar biznesu, man tā ir aktuāla tēma.

Tāpat vēlējos dalīties jaunā koncepcijā un idejā par to, kas ir kolektīvais finansējums, kā tas var ietekmēt uzņēmējdarbību un radīt jaunas darbavietas, taču šķiet, ka no šī brauciena es guvu vairāk, nekā pats devu.

Sakiet, lūdzu, vai var salīdzināt uzņēmējdarbības līmeni Latvijā un Amerikā?

Protams, ir dažas līdzības, bet atšķirība ir ļoti liela. Mūsu valstīs ir pavisam dažādi kultūras un ekonomikas konteksti. Tādēļ, ja jūs pārņemsiet kolektīvu finansējumu, tā būs Latvijas, nevis Amerikas metode.

Tomēr mazā biznesa problēmas mums ir vienādas. Gan Latvijā, gan Amerikā uzņēmējiem ir grūti atrast pamatkapitālu, lai uzsāktu biznesu. Citā attīstības līmenī uzņēmējiem ir vieglāk izmantot fondu iespējas, bet sākumā ir grūti. Šī problēma nav atrisināta, kaut salīdzinājumā ar 2009.gadu situācija ir uzlabojusies.

Mūsu valstī pastāv dažādas mazattīstītu reģionu un lauku uzņēmējdarbības atbalsta programmas. Vai kaut kas tamlīdzīgs ir arī ASV?

Jā, ASV darbojas vairākas programmas valsts, federatīvajā un pašvaldības līmenī. Liela daļa projektu ir pārāk riskanta un cilvēkiem nekas nesanāk, tādēļ valsts iestādes ļoti piesardzīgi iedala līdzekļus un neatbalsta uzņēmēju ieceres, ja viņiem nav izdevīgi iesaistīties programmās.

Šobrīd Latvijā it īpaši atbalsta jaunos uzņēmējus, cenšas ieinteresēt jauniešus, kāds ir ASV uzņēmēja tēls?

Manuprāt, tas ir atkarīgs no demogrāfiskās situācijas, esmu no lielas pilsētas – Sanfrancisko, strādāju ar augstas klases tehnoloģisko firmu speciālistiem. Jāsaka, viņu vidū jutos ļoti vecs, jo šajos uzņēmumos strādā 20 gadus veci darbinieki.

Tomēr mūsu valsts lobē ideju, kuras pamatā ir doma, ka uzņēmējdarbības uzsākšana ir iespējama jebkurā vecumā. Viena no programmām, kuru valsts lobē, ir AARP – American Association of Retired Persons – (Amerikāņu pensijas vecuma cilvēku asociācija). Katrs 50 gadus vecs amerikānis var pievienoties šai asociācijai, kura aizstāv viņa intereses, ja viņš zaudē darbu, uzsāk savu biznesu.


Написать комментарий