Kam ir izdevīgi pārlikt uz pilsētas domes deputātiem atbildību par PAS «Daugavpils siltumtīkli» parakstītajiem līgumiem?

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, otrdien, 3.decembrī notiks Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēde, kurā deputātu apstiprināšanai piedāvās rekomendācijas, kuras 4 mēnešu laikā gatavoja darba grupa, kas pārbaudīja PAS „Daugavpils siltumtīkli” līgumus.

Pēc darba grupas vadītāja Jevgeņija Careva vārdiem, grupa sagatavoja deviņus priekšlikumus, tostarp priekšlikumu par SC3 līguma laušanu ar firmu „Batergo”. Plašāk par to var izlasīt šeit. Minētā priekšlikuma pamatā ir triju grupas pasūtīto ekspertīžu rezultāti. Atgādināsim, ka to veikšanai tika iedalīti 13 310 lati, kuri tika izmantoti nevis ar SIA „Batergo” noslēgtā līguma juridiskās bāzes ekspertīzei, bet līguma laušanas juridiskā pamatojuma analīzei.

Portāls Gorod.lv griezās pēc komentāriem pie Daugavpils pilsētas domes deputātiem, jo tieši viņi pieņems šo pilsētai svarīgu lēmumu.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Rodionovs pagaidām atturējās no komentāru sniegšanas, atzīmējot, ka „viņiem ir savas iniciatīvas, kuras pilsētas mēram tiks iesniegtas šodienas sēdē”.

Pēc Ritas Strodes vārdiem, viņai radušies jautājumi par dažu iesniegto rekomendāciju punktiem un to formulējumu, jo runa nav tikai par līgumu ar SIA „Batergo”.

Deputāts Aleksandrs Samarins bija viens no daiļrunīgākajiem deputātiem un paziņoja, ka viņam nepietiek ar iesniegtajiem pamatojumiem. „Piemēram, nav skaidrs, ar kādiem riskiem līguma laušanas gadījumā saskarsies Daugavpils uzņēmumi, jo dokumentos cipari nav minēti. Turklāt PAS „Daugavpils siltumtīkli” piedāvā par saviem līdzekļiem uzstādīt aprīkojumu siltumenerģijas ražošanai, bet nav skaidrs, kur lai šos līdzekļus ņem.

Joprojām ir atklāts jautājums, kas notiks pēc līguma laušanas, kādi projekti tiks realizēti, kāds būs līdzfinansējums, kur tas tiks ņemts. Sanāk, ka pilsētas vadība pārliek atbildību uz cilvēkiem, kuriem šajā gadījumā nav nepieciešamo specifisko zināšanu siltumenerģijas jomā, - uz deputātiem. Viņiem nāksies paļauties tikai uz ekspertu secinājumiem.

Koalīcijas sapulcē ierosināju pieaicināt PAS „Daugavpils siltumtīkli” speciālistus, kuri paskaidrotu dažus nesaprotamus jautājumus, taču man atteica. Kā arī man nebija iespējas darba grupai uzdot rakstveida jautājumus, jo, pēc tās vadītāja J.Careva vārdiem, darba grupa vairs nepastāv, un manis interesējošos jautājumus varēšu uzdot sēdē pirms balsošanas”, paskaidroja A.Samarins.

Visai savādi, ka PAS „Daugavpils siltumtīkli” valdes loceklis Andrejs Kuzņecovs līdz šim laikam nav informēts par darba grupas rekomendācijām, kuras tiks piedāvātas apstiprināšanai deputātiem šodienas ārkārtas sēdē. Tādēļ viņa komentāru nav iespējams saņemt.

Sanāk, ka deputāti šajā gadījumā ir tikai „balsošanas mašīnas”, jo viņiem nav pilnīgas skaidrības, par ko jābalso. Diez vai deputāti šajā laikā apmeklēja PAS „Daugavpils siltumtīkli” un zina, kā izskatās kolektors (cauruļvads).

Atbildība par Daugavpils uzņēmuma savulaik noslēgtajiem līgumiem gulsies uz deputātu pleciem, kuriem jāaizstāv pilsētnieku intereses.

Viduslaikos bija izplatīta leģenda par burvju muzikantu, kurš ar burvju flautas skaņām izvilināja bērnus no mājām. Izdzirdot mūziku, mazie bērni nakts laikā atstāja siltas gultiņas un sekoja burvim, pazūdot nezināmā virzienā.

Ap skandalozu līgumu radusies situācija ļoti atgādina šo leģendu, tiesa, noslēpumaina muzikanta lomā, kurš ievilina deputātus neziņā, ir noteikts un visai šaurs ieinteresēto personu loks, kuram ir izdevīgs šāds minētā jautājuma atrisinājums. 


Написать комментарий