Daugavpilī notika pirmais “Stop Drugs” reids pret «legālo narkotiku” tirdzniecības «točkām”

foto: "Piektais elements"
foto: "Piektais elements"

Piektdien, 6.decembrī, pilsētas jauniešu organizācijas sadarbībā ar Daugavpils pilsētas domes Jauniešu departamentu un kustības “Stop Drugs” līderiem organizēja pirmo tautas patruļu „spaisa” pārdošanas vietās Daugavpilī.

Pateicoties reida dalībniekiem, veikala īpašnieki bija spiesti uz laiku slēgt veikalu. Rezultātā vairāk kā simts „točkas” klienti, no kuriem apmēram puse bija nepilngadīgie, nevarēja iegādāties „legālās narkotikas”.

Šobrīd Daugavpilī darbojas viens „spaisa” tirdzniecības veikals. Tāpēc klientu plūsma un „točkas” apgrozījums ir ļoti liels. Tikai divu tautas patrulēšanas stundu laikā veikalā vērsās ap 100 potenciālo pircēju. Tomēr tas viņiem neizdevās, jo veikala vadītāji “Stop Drugs” akcijas laikā izvēlējās veikalu slēgt. Tomēr pēc tam, kad patruļas dalībnieki pazuda no pārdevēju redzesloka, „točka” atjaunoja savu darbību. Pateicoties tam patruļas dalībnieki spēja iekļūt veikala telpās un izsaukt Daugavpils Kriminālpoliciju. «Mums bija aizdomas, ka tirdzniecības vietas darbinieki izmanto nelikumīgus narkotiskos maisījumus, ka arī dažādas ķīmiskas vielas – acetonu, šķīdumu nagu lakas noņemšanai un citas vielas, lai „uzlabotu” savu produkciju” - skaidro viena no reida organizatorēm, jauniešu organizācijas „5 elements” līdere Diāna Petrova. 

Pārbaudes laikā policijas darbinieki izņēma ekspertīzei 70 iepakojumus ar augu maisījumiem, tika uzsākts arī kriminālprocess.

Turklāt reidam pievienojās arī tuvējo namu iedzīvotāji. “Mēs ļoti ciešam no šāda veikala kaimiņos. Iedzīvotāji baidās vakaros iziet no saviem dzīvokļiem. Bieži vien „točkas” klienti „iekārtojas” turpat kāpņu telpā: pīpē, piemēslo kāpņu telpu, mēģina izlūgties naudu, šantažē. Narkomāni uzlauza gandrīz visus namu pagrabus tuvākajā apkaimē. Pagalmos viņi gaida vecāka gadu gājuma cilvēkus, pieliek nazi pie rīkles, piespiež atdot maku!” - stāsta vietējā iedzīvotāja.

“Salīdzinot ar Rīgas „legālo narkotiku” tirgošanas vietām, Daugavpils „točka” vienkārši plaukst, īpašnieki jūt pilnīgu neaizskaramību. Viņus nebaida policijas pārbaudes. Uz “spaisu” iepakojumiem tiek norādīti pat telefona numuri preces piegādei uz mājām. Paši „točkas” apmeklētāji izturas ļoti brīvi. Viņi bez kautrēšanās nāk klāt patruļas dalībniekiem, pieprasa atvērt bodīti, mēģina pierādīt savu patiesību. Tas ir ļoti bīstami! Jo kuru katru brīdi viņi no vārdiem var pāriet pie darbiem. Tāpēc ir svarīgi, lai turpmākie reidi tiktu veikti ar policijas un to iedzīvotāju dalību, kuri var par sevi pastāvēt” – uzskata Latvijas kustības „Stop Drugs” vadītājs Sandris Bergmanis: “Es aicinu visus, kam šī problēma nav vienaldzīga, pievienoties iniciatīvas grupai „Stop Drugs” Daugavpilī”.

Pirmajā tautas patruļā piedalījās jauniešu organizācijas „Piektais elements”, „Latvijas Jaunatnes klubs”, „J.Org”, „Skoptr”, „Fresh Juice”, Daugavpils pilsētas domes Jauniešu departaments, kā arī Saeimas deputāte Marjana Ivanova–Jevsejeva. Tuvākajā laikā Daugavpilī tiks organizēti jauni reidi. Pieteikties dalībai sabiedriskajā patrulēšanā var pa telefonu 28297218 (akcijas koordinators – Diāna Petrova) vai rakstot uz e-pastu: 5elements@mail.ru



Написать комментарий