Merkele: Berlīne strādājusi «aizkulisēs», lai panāktu Hodorkovska atbrīvošanu

foto: Reuters
foto: Reuters

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien cildināja bijušā ārlietu ministra Hansa Dītriha Genšera veikumu, darbojoties "aizkulisēs", lai panāktu Kremļa kritiķa un bijušā naftas magnāta Mihaila Hodorkovska atbrīvošanu no cietuma.

"Vācijas valdība pauž gandarījumu par bijušā federālā ministra Genšera pūliņiem, kurš šajā lietā intensīvi darbojies aizkulisēs," teikts Merkeles preses sekretāra Štefena Zeiberta paziņojumā. "Viņš darbojās sekmīgi, lai rastu iespējas atrisinājumam ar lielu kancleres un Ārlietu ministrijas ieinteresētību un atbalstu."

86 gadus vecais Genšers sacīja, ka nolēmis iesaistīties Hodorkovska lietā, "humānu apsvērumu" vadīts. Eksministrs ar bijušo naftas magnātu savulaik esot tikušies vairākkārt.

Genšers pauda prieku par Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmumu apžēlot Hodorkovski un sacīja, ka šis lēmums ir "būtisks un iedrošinošs attiecībā uz citām lietām". Eksministrs ar Putinu ticies divreiz, lai runātu par Hodorkovska jautājumu.

Genšers arī pateicās Merkelei, bijušajam Vācijas ārlietu ministram un Vācijas vēstniekam Maskavā par "iespējami lielāko atbalstu" viņa pūliņiem.

Eksministrs organizēja Hodorkovskim lidojumu privātā lidmašīnā no Krievijas uz Vāciju un sagaidīja viņu Berlīnes lidostā.

"Viņš ir pārguris, bet ļoti laimīgs, ka beidzot ir brīvs," telefonsarunā ziņu vietnei "Spiegel Online" sacīja Genšers.

Žurnālista un eksministra telefonsarunas fonā bijis dzirdams, kā Hodorkovskis sarunājas pa telefonu ar draugiem un radiem, vēsta "Spiegel Online".

Hodorkovskis ir saņēmis vīzu, kas ļauj viņam gadu uzturēties Šengenas zonas valstīs.


Написать комментарий