Eiromaidanu atbalsta tikai puse Ukrainas – signāls ES un ASV

foto: interfax.ru
foto: interfax.ru

Socioloģiskā aptauja, kuru veica „Demokrātiskās iniciatīvas” parādīja, ka Eiromaidānu Ukrainā atbalsta tikai valsts puse. 

Tādējādi sanāk, ka ASV un Eiropas Savienības varas iestādes, kuras atbalsta Eiromaidanas dalībniekus, pat piedaloties akcijās, novēršas no otras Ukrainas puses.

Protams, ka ne ES, ne ASV neziņoja, ka Eiromaidanu atbalsta tikai Ukrainas daļa. Turklāt katrā ASV un ES ierēdņu paziņojumā tiek uzsvērts, ka viņi ir Ukrainas tautas pusē. Bet, ja var ticēt socioloģiskās aptaujas rezultātiem, sanāk, ka Eiromaidāna nav visa Ukraina un pat valsts lielākā daļa, bet tieši puse. Tas ir, otru valsts pusi, bet tas sastāda vairāk nekā 20 milj. cilvēku, Amerikas valdība un ES varas iestādes neatbalsta un neinteresējas par viņu viedokli.

Kā liecina fonda „Demokrātiskās iniciatīvas” aptauja, Eiromaidānu atbalsta tieši 50% Ukrainas iedzīvotāju, 42% pilsoņu Eiromaidānu neatbalsta, bet pārējie nevarēja noteikt savas pozīcijas. Turklāt tikai 12% Ukrainas iedzīvotāju paziņoja par savu piedalīšanos Eiromaidanā.

Kas attiecas uz Reģionu partijas rīkoto mītiņu, kurš ieguva nosaukumu „Antimaidana”, tajā dažādās pilsētās piedalījās 2,6% ukraiņu, bet varas iestāžu darbības atbalsta 28% iedzīvotāju. Tiesa to, kuri neatbalsta varas iestādes ir vēl vairāk – 57%, – ziņo profi-forex.org

Ukrainas iedzīvotāji ir par miermīlīgu dialogu

Dažu Eiromaidanas aktīvistu agresīvā retorika daudziem nav pa prātam. 72% ukraiņu domā, ka problēmu jārisina pārrunās starp opozīciju un varas iestādēm, un tikai 14% noliedza pārrunu nepieciešamību.

Neskatoties uz to, ka vairāk nekā 40% ukraiņu neatbalsta Eiromaidanu, daudzi cilvēki nevēlas redzēt tā izklīdināšanu ar spēku: 76% ir pret spēka izmantošanu, 85% ir pret ārkārtas stāvokļa ieviešanu Ukrainā, 70% ir pret mīteņotāju ieņemto ēku atbrīvošanu ar spēka pielietošanu, 69% ir pret Eiromaidana aktīvistu arestu.

Interesanti, ka katrs ceturtais mītiņu dalībnieks kā savas piedalīšanās iemeslu nosauca atlīdzību naudā, kura jau ir saņemta vai apsolīta. Vēl 15% paziņoja, ka par mītiņa dalībniekiem kļuva tādēļ, ka nav, ko darīt.

Aptauja tika veikta 2013. gada 20. – 24. decembrī.

Signāls ASV un Eiropas Savienības varas iestādēm

Socioloģiskās aptaujas dati ir signāls ASV, Eiropas Savienības un citu valstu varas iestādēm. Tas ir signāls ne tikai tiem, kuri domā, ka Eiromaidana ir visa Ukraina, bet arī tiem, kuri domā savādāk. Kā redzam, cilvēki savās vēlmēs dalās apmēram uz pusi, un neņemt vērā katras puses viedokli būtu nepareizi.

Nesen viens ASV senators, kurš apmeklēja Eiromaidanu Kijevā, paziņoja, ka ASV vienmēr palīdzēs Ukrainas tautai cīņā par savām tiesībām. Bet sanāk, cenšoties panākt Eiromaidana prasību pieņemšanu, šis senators ignorē otras Ukrainas puses viedokli. Kā ar to būt?

Eksperti un politologi brīdina, ka tik lielas valsts iedzīvotāju daļas viedokļa ignorēšana draud ar reālu valsts sašķelšanos, tādēļ jāizvairās no pārāk radikālas retorikas un vienpusējiem soļiem.

Tas tāpat arī ir signāls ne tikai citu valstu varas iestādēm, kuras regulāri komentē situāciju Ukrainā, bet arī Ukrainas varas iestādēm un opozīcijai – saklausiet ne tikai savu piekrotēju, bet arī oponentu balsis.

Ukrainā Eiromaidana sākās, kad valdība paziņoja par Asociācijas vienošanās ar ES parakstīšanas apturēšanu. Kā uzsver eksperti, un par ko reti runā politiķi, akūta problēma ir vienošanās par brīvās tirdzniecības zonu. Ukraina nebija gatava parakstīt Asociācijas vienošanos un pievienoties brīvās tirdzniecības zonai. Pieņemt likumus kā Eiropas Savienībā, veikt reformas arī ar Asociācijas vienošanos ar ES vai bez tās, būtu tikai vēlēšanās, bet ES atvērtais tirgus – tā jau nav politika, tā ir ekonomika, un tikai ar solījumiem te nevar iztikt, te ir pienācīgi jākonkurē. Bet, vai Ukrainas preces var līdzvērtīgi konkurēt ar ES valstīs ražotajām precēm? Šāds ir jautājums. 


Написать комментарий