Daugavpils skolēni un pedagogi 7.janvārī varēs paņemt brīvdienu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saskaņā ar Daugavpils pilsētas mēra Jāņa Lāčplēša rīkojumu, Daugavpils pašvaldības darbinieki, kas ir pareizticīgo vai vecticībnieku konfesiju ticīgie savos Ziemassvētkos, 7.janvārī, varēs pieprasīt brīvdienu.

Lai to izdarītu, darbiniekam būs jāvienojas ar darba devēju, vai tā būs atvaļinājuma diena, vai būs panākta vienošanās par šīs dienas atstrādāšanu citā laikā.

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldē portālam Gorod.lv paskaidroja, ka darbiniekam, kurš vēlas paņemt brīvdienu pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkos, iepriekš jāuzraksta iesniegums un tas jāiesniedz skolas direktoram. Minēto iespēju var izmantot gan skolēni, gan pedagogi. Skolēna vietā iesniegums jāraksta viņa vecākiem, kuriem jāizlemj, vai bērnam šī svētku diena jāpavada ārpus skolas vai nē.

Daugavpils 10.vidusskolas direktore Valija Salna mūsu portālam paziņoja, ka šīs skolas kolektīvā strādā dažādu reliģisko konfesiju pārstāvji, tādēļ, iespējams, daļa skolēnu un skolotāju izmantos šo iespēju. Pēc viņas vārdiem, jau pērn daži pedagogi un skolēni pareizticīgo Ziemassvētkos bija paņēmuši brīvdienu.

Daugavpils 3.vidusskolas direktors Vitālijs Azarevičs uzskata, ka vecākiem ir visas tiesības šos svētkus sagaidīt kopā ar bērniem un atļaut viņiem 7.janvārī neapmeklēt skolu. Tiesības nosvinēt svētkus esot arī pedagogiem, kurus šajā dienā aizvietos citi skolotāji.

Skolas direktors uzskata, ka pareizticīgo Ziemassvētku svinēšanas jautājums jāizlemj valsts līmenī. Ziemas brīvdienas vienkārši būtu jāpagarina par dažām dienām. Tomēr viņš nedomā, ka 7.janvārī brīvdienu pieprasīs liels cilvēku skaits.

Par šo jautājumu tiek diskutēts vairāku gadu garumā, un ik gadu Saeima noraida opozīcijas iniciatīvu. 2012.gadā Reformu partija bija ierosinājusi atļaut Latvijas iedzīvotājiem paņemt vienu apmaksātu brīvdienu kādā no tradicionālo reliģisko konfesiju svētkiem, taču premjerministrs Dombrovskis un „Vienotība” bija noskaņoti skeptiski.

Arī pagājušā gada decembrī LR Saeima atkal noraidīja SC ierosinājumu pareizticīgo Ziemassvētkus atzīt par oficiālu svētku dienu. 


Написать комментарий