Antarktikā iesprūdušais Krievijas kuģis sācis kustēties

foto: AP/Scanpix
foto: AP/Scanpix

No ledus gūsta Antarktikā otrdien patstāvīgi sācis izbraukt Krievijas izpētes kuģis "Akadēmiķis Šokaļskis", kurš biezajā ledū iesprūda Ziemassvētkos. 

Tāpat kustību sācis Ķīnas ledlauzis "Xue Long", kurš devās glābt nelaimē nonākušo kuģi, vēsta raidsabiedrība BBC.
Mainoties vēja virzienam, ledū parādījās plaisa, atklāj krievu kuģa kapteinis Igors Kiseļovs. Kuģis pa to lēnām virzās Ķīnas ledlauža virzienā, kurš arī ir izkustējies.

Kustību apgrūtina migla, kurā redzamība nav lielāka par 500 metriem, stāsta kapteinis.

Jau vēstīts, ka krievu izpētes kuģis "Akadēmiķis Šokaļskis" kopš 24. decembra ir iesprūdis aptuveni 100 jūras jūdzes uz austrumiem no Dimondirvilas Francijas zinātniskās bāzes.

Kuģim palīgā devās Ķīnas ledlauzis "Xue Long" un Austrālijas "Aurora Australis", tomēr tiem neizdevās pārvarēt biezo ledus segu. Turklāt ķīniešu ledlauzis pats nokļuva ledus gūstā.

Lai gan uz "Akadēmiķa Šokaļska" bija pietiekami daudz pārtikas, uz klāja esošos 52 pasažierus – tūristus un zinātniekus – ar Ķīnas helikopteri 2. janvārī evakuēja uz Austrālijas ledlauzi.

Uz kuģa palika tikai 22 cilvēku apkalpes komanda. Savukārt palīgā abiem iesprūdušajiem kuģiem svētdien no Sidnejas ostas devās amerikāņu ledlauzis "Polar Star".


Написать комментарий