Vicemērs pastāstīja, kā Daugavpilī risina ūdens starpības problēmu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēc portāla Gorod.lv lūguma par komunālās saimniecības jomu atbildīgais Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe komentēja Mājokļu komitejas priekšsēdētāja Vladislava Bojarūna pieņēmumu, ka PAS „Daugavpils siltumtīkli” arī saistīti ar ūdens starpības rašanos, un pastāstīja, kā šī problēma tiek risināta mūsu pilsētā.

Pēteris Dzalbe atzīmēja, ka PAS „Daugavpils siltumtīkli” ar aukstu ūdeni ir saistīta tikai vienā vietā – siltummainī, kur aukstais ūdens tiek uzsildīts un nogādāts tālāk. „Ūdens starpības un PAS „Daugavpils siltumtīkli” saikne var rasties tikai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas karstā ūdens sadales un uzskaites sistēmā. Tā ir vienīgā vieta, kur šajā gadījumā var rasties ūdens starpība, bet tā ir mājas iekšējā problēma, kura jārisina pārvaldniekam”.

Galvenā ar ūdens starpību saistītā problēma ir tas, ka ne visi iedzīvotāju laicīgi iesniedz skaitītāju rādījumus, dažreiz rodas problēmas ar iekšējo ūdens padevi, avārijām sistēmā, kuras ne vienmēr tiek fiksētas pareizi.

„Pie tā tiek strādāts, plānojam sakārtot visas mājas, uzstādīt skaitītājus. Par nesavlaicīgu skaitītāju nomaiņu nav jāuzliek soda nauda, šis process jākontrolē un jāpiedāvā nomainīt ūdens skaitītājus. Centīsimies uzstādīt viena veida skaitītājus gan dzīvokļos, gan mājās, tādējādi šo skaitītāju rādījumu starpība būs minimāla. Jāuzstāda C – augstākās – klases skaitītāji, kuri ūdeni uzskaita daudz precīzāk. Šādos gadījumos bieži vien saskaramies ar to, ka skaitītājs uzrāda daudz precīzākus datus un cilvēki sūdzas, ka ūdens patēriņš pieaug.

Pašvaldības dzīvokļos tiek uzstādīti C klases skaitītāji, lai vēlāk būtu iespējams uzstādīt centralizēto skaitītāju datu nolasīšanas sistēmu. Tas nav dārgi, nolasīšanas iekārtas uzstādīšana atmaksājas divu gadu laikā. Likumdevējs noteicis, ka, ja daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas iedzīvotāji paši nepiesaka skaitītāju nomaiņu, to dara pārvaldnieks. Patlaban šim mērķim ir līdzekļu rezerve, tādēļ process tiks uzsākts.

Runa nav par vērienīgas programmas īstenošanu, jo mēs strādājam pie tā, lai nākamajā plānošanas posmā sistēmu varētu ieviest, piesaistot ES līdzekļus.

Iedzīvotājs nav vainīgs, ka viņam ūdens patēriņš jāuzskaita, izmantojot konkrētas iekārtas. Katram ir tiesības izvēlēties, kā viņš vēlas to darīt, un, ja viņš garantē, ka rādījumi ir precīzi un tiek iesniegti laicīgi, kontroliera funkcija ir ierasties un pārbaudīt.

Ja nebūs iespējas skaitītāju rādījumu nolasīšanas sistēmu ieviest, piesaistot ES līdzekļu vai saņemot valsts finansējumu, no iedzīvotājiem papildlīdzekļi netiks prasīti, šie darbi tiks veikti galvenokārt uz apkalpojošās organizācijas rēķina.

Tāpat ūdens starpības jautājuma risināšanā jāatceras, ka likumdevējs noteica pārrēķināšanas iespēju un katra māja var noteikt ūdens uzskaites kārtību un pārrēķina periodiskumu”, paziņoja Pēteris Dzalbe.  


Написать комментарий