A. Elksniņš: banku lobiji vēlas turpināt „aplaupīt” iedzīvotājus 1

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

„Banku lobiji, kuri pēdējo desmit gadu laikā neierobežoti ietekmēja valdošos politiķus, vēlas arī turpmāk nodrošināt iespēju „aplaupīt” Latvijas iedzīvotājus”, – domā Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš.

Par to liecina Latvijas Komercbanku asociācijas vēstule Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai („Vienotība”), kurā baņķieri apgalvo un biedē ar to, ka „atstāto atslēgu principa” ieviešana Latvijā padarīs neiespējamu iedzīvotājiem ar stabiliem ienākumiem un labu kredītvēsturi saņemt hipotekāros kredītus.

„Diemžēl šajā šantāžā piedalās arī Valsts akciju sabiedrība „Altum”, kura ir nodibināta uz bijušās Hipotēku bankas bāzes”, – norāda A. Elksniņš.

„Diemžēl „treknajos gados” bankas neuzskatīja par savu pienākumu ņemt vērā aizņēmēju ienākumu stabilitāti. Vēl vairāk, tieši bankas aktīvi piedalījās „burbuļa” uzpūšanā nekustamo īpašumu tirgū, tai skaitā nodarbojoties ar spekulācijām konkrētā tautsaimniecības sektorā”, – uzsvēra deputāts.

„Iestājoties krīzei, tieši bankām bija jāuzņemas solidāra atbildība par sekām, kuras radīja „burbuļa” izveidošanās nekustamo īpašumu tirgū. Tomēr tas nenotika, jo valdošie politiķi ilgu laiku lobēja šo banku intereses”, – apgalvo A. Elksniņš.

Banku pozīcija par „atstāto atslēgu principu” liecina, ka bankas kompensē savus zaudējumus uz cilvēku rēķina, kuri ir spiesti veikt kārtējos nesamērīgos maksājumus un nevar atrast citu dzīves vietu savai ģimenei. Tas notiek arī tādēļ, ka cilvēki nevar atļauties sākt fiziskas personas bankrota procesu.

„Banku pienākums ir uzņemties atbildību par izsniegtajiem kredītiem. Godīgāk ir kreditēt nekustamā īpašuma iegādi 70% apmērā, nekā pieprasīt septiņus galvotājus, panākot, ka neveiksmes gadījumā īpašumu zaudēs visi ģimenes locekļi un radinieki”, – domā deputāts.
„Atstāto atslēgu princips” ļauj ne tikai aizsargāt iedzīvotājus no banku nesamērīgajām prasībām un spekulācijām, bet arī atrisināt komunālo maksājumu problēmas.


Написать комментарий

Elksniņam ir taisnība.
Bankas Latvijā strādā negodīgi tai ziņā, ka , atņemot cilvēkiem īpašumus, pieprasa turpināt par tiem maksāt. Arī dažādi līzinga noteikumi šobrīd ir totālidiskriminējoši latviešiem.