Janvārī sadārdzinājušies dārzeņi, piens un lasis

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Vairākumam – 95,5% – preču un pakalpojumu pēc eiro ieviešanas cenu izmaiņas Latvijā nav novērotas. Cenu pieaugums ir novērojams 3,2 % gadījumu, savukārt 1,3 % gadījumu cena ir samazinājusies.

Pēdējā janvāra nedēļā pārtikas preču cena lielākoties saglabājusies nemainīga. Konstatēti atsevišķi gadījumi, kad cena samazinājusies doktora desai un svaigām olām. Dārgāks atsevišķos gadījumos kļuvis piens un svaigs lasis. Sezonalitātes ietekmē dārgākas atsevišķos gadījumos kļuvušas vīnogas, banānu cena svārstījusies abos virzienos, bet lētāki kļuvuši apelsīni. Cenu kāpums novērots dārzeņiem – gurķiem, kāpostiem, sarkanajiem pipariem un kartupeļiem. Tomātu cena savukārt atsevišķos gadījumos samazinājusies, liecina cenu monitoringa dati.

Cenas nav mainījušās saimniecības precēm, personīgās aprūpes precēm, kā arī tabakas izstrādājumiem. Atsevišķos gadījumos dārgākas kļuvušas ziepes. Janvāra piektajā nedēļā arī pakalpojumu cenas lielākoties saglabājušās nemainīgas. Atsevišķi cenu svārstību gadījumi, kas varētu būt skaidrojami ar eiro cenu noapaļošanu, novēroti apavu remontam un autoremontam. Janvāra pēdējā nedēļā cenu svārstības nav vērotas ēdināšanas pakalpojumiem un skaistumkopšanas pakalpojumiem, kuru cenas bieži svārstījās janvāra pirmajās nedēļās.

Ekonomikas ministrijas veiktā analīze rāda, ka pārtikas preču cenas svārstījušās atbilstoši sezonalitātei un pasaules pārtikas cenu tendencēm. Pakalpojumu cenas ir stabilizējušās, tomēr dažiem pakalpojumiem cenu svārstības joprojām tiek novērotas, kas izskaidrojams ar eiro ieviešanas procesu un cenu noapaļošanu. Savukārt pasaules naftas cenas 21.-28.janvārī praktiski ir saglabājušās iepriekšējās nedēļas līmenī, līdz ar to arī degvielas cenas Latvijā šajā periodā nemainījās.

Cena nav mainījusies rīsiem, griķiem, auzu pārslām, makaroniem, kā arī dažādu veidu maizēm – sēklu, kviešu, rudzu un tostermaizei. Arī svaigas gaļas produktu grupā cenas lielākoties saglabājušās bez izmaiņām – cena nav mainījusies broilera stilbiņiem, svaigai liellopa gaļai, kā arī svaigai cūkgaļai.

Desu un žāvējumu produktu grupā cenas lielākoties nav mainījušas – cenas palikušas nemainīgas dažāda veida desām kā arī cīsiņiem un pelmeņiem. Cenu svārstības šajā produktu grupā četros gadījumos novērotas doktora desai – tā kļuvusi lētāka par 8 eiro centiem (3,88%).

Tāpat arī zivju un zivju izstrādājumu produktu grupā cenas nav mainījušās – nemainīgas tās palikušas makrelei, siļķu rolmopšiem un krabju nūjiņām. Sešos gadījumos dārgāks kļuvis svaigs lasis – tā cena pieaugusi par 1 eiro un 48 centiem (21,02%).

Janvāra pēdējā nedēļā cena lielākoties nemainīga saglabājusies piena produktiem – cena nav mainījusies kefīram, biezpienam, Holandes sieram, Krievijas sieram, kā arī kausētajam sieram. Divos gadījumos par 4 eiro centiem (4,08%) cena pieaugusi pienam.

Cena saglabājusies nemainīga sviestam, margarīnam un saulespuķu eļļai. Četros gadījumos lētākas par 9 eiro centiem (4,55%) kļuvušas olas.

Janvāra pēdējā nedēļā sezonalitātes atsevišķos gadījumos svārstījušās arī dārzeņu cenas. Septiņos gadījumos dārgāki 10 – 36 eiro centu apmērā (5,59%-20,11%) kļuvuši gurķi. Desmit gadījumos par 3 eiro centiem (7,69%-9,09%) cena pieaugusi kāpostiem. Astoņos gadījumos dārgāki kļuvuši arī sarkanie pipari – to cena pieaugusi par 24 eiro centiem (10,67%). Kartupeļu cena četrpadsmit gadījumos pieaugusi par 3-4 eiro centiem (7,14%-12,12%). Savukārt tomātu cena septiņos gadījumos samazinājusies par 29-40 eiro centiem (14,35%-14,65%).

Nemainīga cena lielākoties saglabājusies tādiem ikdienā bieži lietojamiem produktiem kā cukurs, sāls, garšvielas, tēja, kafija, ūdens un sula. Alkoholisko dzērienu grupā cenas nav mainījušās alum, sidram, brendijam, vīnam, degvīnam, viskijam un šampanietim.

Savukārt, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs informē, ka, veicot paralēlo cenu norādīšanas uzraudzību un analizējot monitoringa rezultātus, konstatētie pārkāpumi tiek operatīvi novērsti, piemēram, iepriekš konstatētā nepareizā cenu norādīšana Daugavpils apavu darbnīcās ir novērsta un komersanti ir snieguši apliecinājumus pareizai cenu norādīšanai.


Написать комментарий