Krievu nams aicina apmeklēt izstādi par Dvinsku Pirmā pasaules kara gados

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šogad aprit tieši 100 gadi kopš Pirmā pasaules kara sākuma. Tas vija pirmais plaša mēroga starptautiskais konflikts, kurā bija iesaistīts vairākums pasaules valstu.

Tieši Pirmā pasaules kara laikā pirmo reizi tika izmantoti ķīmiskie ieroči, tanki un aviācija. Tā laikā gāja bojā vairāk nekā 17 milj. cilvēku.

Pirmā pasaules kara vēsturē sava loma bijusi arī mūsu pilsētai, kura bija svarīgs transporta mezgla un aizsargpunkts. Ceturtdien, 6.februārī, Krievu namā tika atklāta ekspozīcija „Dvinska Pirmā pasaules kara gados”. Pēc Krievu kultūras centra darbinieces Aleksandras Bogdanovas vārdiem, izstāde atspoguļo karu parastā cilvēka redzējumā, stāsta par Dvinsku-Daugavpili kara laikā un mūsu pilsētas iedzīvotāju likteņiem.

Izstādē apskatāmas fotogrāfijas no arhīva, senas atklātnes, tā laika dokumentālā hronika, ieroču maketi. Klātesošajiem bija iespēja iepazīties ar informatīvajiem stendiem, kuros izvietoti dokumentāli materiāli – pazīstamais kolekcionārs Jevgeņijs Beļikovs noformēja stendu ar atklātnēm, varēja aplūkot arī Pirmajā pasaules karā izmantotās tehnikas maketi, kurus veidojis ievērojamais mākslinieks Pēteris Hudobčenoks, kā arī ar meklēšanas grupu atrasto priekšmetu ekspozīciju.

Izstādes atklāšanā piedalījās liels interesentu skaits: diplomāti, pilsētas vadība, garīdzniecības pārstāvji, kultūras un izglītības iestāžu pārstāvji, pilsētnieki. Skanēja tā laika dziesmas, aculiecinieki dalījās atmiņās.

Tika pieminēts arī slavenā lidotāja Onisima Pankratova vārds, kurš kara laikā apceļoja pasauli un gāja bojā gaisa kaujā pie Dvinskas, apbedīts Kazaņas kapos. Zīmīgi, ka izstādes atklāšanas pasākumā piedalījās delegācija no Tatarstānas galvaspilsētas.
Pēc izstādes rīkotāju vārdiem, minētā ekspozīcija ieinteresēs dažāda vecuma Krievu nama apmeklētājus.
 



Написать комментарий