Zinātnieks uz savas pieredzes noskaidroja, ka cērmēm patīk alus un šokolāde

foto: fedpost.ru
foto: fedpost.ru

Zinātnes vārdā vadošais Lielbritānijas parazitologs inficēja sevi ar lenteņiem: viņš gribēja uzzināt, vai var iegūt labumu no šādiem „kaimiņiem”.
„Kad es studēju medicīnu, paspēju pabūt tādās eksotiskās vietās kā Brazīlija un Šrilanka, kur redzēju dažādus parazītus, – sāk savu stāstījumu parazitologs Maikls Mosli. – Protams, nupat daudzi no lasītājiem iesauksies, ka šie tārpi dara briesmīgas lietas, bet patiesībā tie spēj mūs pārsteidzoši ietekmēt.

Galu galā mūsu evolūcija ir notikusi tādā veidā, lai dzīvotu ar parazītiem, kuri ir viena no sarežģītākajām dzīvības formām un nevēlas mūsu nāvi. Mēs varam ar tiem manipulēt tāpat, kā viņi mēģina manipulēt ar mums, piemēram, izmantot nematodes un lenteņus alerģijas ārstēšanai”.

Lai pierādītu savas pārliecības patiesumu un demonstrētu, ka šādu „kaimiņu” labums pārsniedz negatīvās sekas, zinātnieks nolēma sevi inficēt ar cērmēm. Tomēr Mosli kolēģi nopriecāties par agru sāka priecāties par brīvprātīgo, jo saskārās ar pirmajām grūtībām – viņi nespēja atrast veikalu, kurš pārdod parazītus. 

„Mūsu pirmais uzdevums bija atrast lenteņu cistas, bet tas nebija tik vienkārši. Par laimi, mūsu paziņu vidū bija Kenijas veselības aizsardzības inspektors, kurš iedeva mums inficētas govs gaļu. Mēs speciāli izvēlējāmies liellopa gaļu, jo cūkas lentenis var iekļūt mūsu smadzenēs, bet liellopu lentenis uzvedas labāk, – paskaidroja zinātnieks. Mums izdevās atrast trīs cistas, kuras izskatījās briesmīgi un atgādināja pulsējošu želeju”.

Neskatoties uz atbaidošo parazītu pagaidu ārējā apvalka izskatu, Maikls norija cistas, kā rezultātā viņa zarnu traktā izauga trīs lenteņi, – vēsta fedpost.ru.

Kad viņi attīstījās, es noriju tabletes izmēra kameru un ieraudzīju, ka katra lenteņa garums sasniedz vienu metru. Protams, tas bija nedaudz pretīgi, bet tai pašā laikā aizraujoši, jo nekad agrāk es nebiju redzējis neko tamlīdzīgu”, – atzīstas zinātnieks. – Novērojot to, kā parazīti izsūknē barības vielas no mana ķermeņa, mēs ieguvām nepieciešamos datus, pie kuriem būs jāpastrādā. Tomēr pārsteidzošākā eksperimenta daļa bija apstāklī, ka mani neapturami sāka vilkt uz alu un šokolādi. Tādējādi mēs noskaidrojām arī lenteņu barības paradumus”.

Iespējams, ka zinātnieki turpinātu eksperimentu, ja ne Maikla sieva, kura attiecās dalīt gultu ar tārpiem, kuri varēja „iziet” no saimnieka miega laikā, un panāca, ka vīrs sāka lietot prethelmintu preparātus.

Saskaņā ar tabloīda Mirror informāciju patlaban Notingemas zinātnieku grupa sāka iegūto materiālu izpēti, lai noskaidrotu, kā manipulēšana ar parazītiem var izārstēt alerģiju, multiplo sklerozi un Krona slimību. 


Написать комментарий