Rietumi tā arī nav sapratuši, kas motivē Krieviju

foto: russian.rt.com
foto: russian.rt.com

Rietumu valstis tā arī nespēja novērtēt traģēdijas apmērus, par kuru krieviem kļuva PSRS sabrukums. Tādēļ viņi nespēj saprast pašreizējās Maskavas politikas motīvus – viņiem tā ir musinoša, domā WDR žurnāliste Soņa Mikiha.

Un noslēgumā vēl viens jautājums: Krievijas uzvedība ir vienkārši musinoša vai to tomēr daļēji var saprast? Westdeutscher Rundfunk Soņas Mikihas komentārs.

SOŅA MIKIHA, WDR žurnāliste: Putins dara neatgriezeniskas lietas. Karaspēka pārvietošanās Krimā, valsts retorika – vai viņš mēģina pagriezt laiku atpakaļ? Šķiet, ka Krievija gluži kā aukstā kara laikos, domā, ka uz tās robežas atrodas vai nu vasaļi, vai ienaidnieki. Melnbaltā domāšanā, kurā ieguldījumu deva arī Rietumi.

Mēs ņēmām vērā tikai drosmīgus, uz nāvi gatavus Maidana demokrātus, nevis ultranacionālistus. Mēs uzreiz atzinām strīdīgo pārejas valdību kopā ar partiju „Brīvība”, kura sveica ne tikai Rietumu viesus, bet arī antisemītus un Vācijas Nacionāldemokrātisko partiju.

Mēs neieklausījāmies Putina vārdos, kurš runāja par to, ka PSRS sabrukums ir lielākā 20. gadsimta ģeopolitiskā katastrofa. Tās nav vienkārši autokrāta izdomātas sāpes. Tā ir miljonu Krievijas pilsoņu trauma. Viņiem Padomju Savienība nozīmēja cieņu, drošību un dzimteni. Iespēja vasarā aizbraukt uz Krimu, nebija nepieciešamības noformēt vīzu braucienam uz Tbilisi un Rīgu, garantija, ka viņu valodu sapratīs visur, – ziņo russian.rt.com.

1991. gadā 25 miljoni krievu Baltijas valstīs, Vidusāzijā un Kaukāzā vienā mirklī pārvērtās par ārzemniekiem. Bet daži vispār zaudēja pilsonību un kļuva par diskriminācijas upuriem. Rietumi, bet vispirms ASV, kuras aizmirsa vēsturi, nekad nesaprata, ko valstij nozīmē zaudēt ietekmi. Tāpat nesaprata, kā Maskavā tiek uztverta ES paplašināšanās, pārrunas ar Gruziju, Moldovu. Saprast nenozīmē pieņemt. Tāpat kā pieņemt nenozīmē atbalstīt. Bet spēja noteikt atšķirības varētu palīdzēt rītdienas diplomātu tikšanās laikā. Nav pārsteigums, ka Putins virzās virzienā uz XX gadsimtu. Šādu politiku nevar nosaukt par gudru. Bet vai Rietumu stratēģija attiecībā pret Krieviju bija gudra?


Написать комментарий