Latvija gatavojas iekļauties Zviedrijas vadītājā ES kaujas grupā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvija iekļausies Eiropas Savienības (ES) daudznacionālajā kaujas grupā, kuru veido Zviedrija, un kam, atbilstoši ES kaujas grupu rotācijas grafikam, nākamā gada pirmajā pusgadā ir jāuzņemas vadošās valsts loma šādas kaujas grupas nodrošināšanā. Jau aprīlī Latvijas militārpersonas varētu piedalīties šīs kaujas grupas mācībās.

Par to pirmdien, 10. martā, vienojās Ministru kabineta komiteja. Otrdien valdība lems par galīgā lēmuma apstiprināšanu.

Aizsardzības ministrijas pārstāvji informē, ka šādas kaujas grupas ir galvenais militārais augstās gatavības instruments ES.

Zviedrija uzaicinājumu Latvijai pievienoties ES kaujas grupai nosūtījusi jau 2012. gada 9. augustā. Savu dalību kaujas grupā līdz šim jau apstiprinājušas Igaunijas, Lietuvas, Somijas un Īrijas, kā arī ES neietilpstošās Norvēģijas Aizsardzības ministrijas.

"Delfi" jau vairākkārt vēstīja, ka pēc Krievijas militārās intervences Ukrainas teritorijā, tas ir, Krimas pussalā, Latvijā uzvirmojušas diskusijas par nepieciešamību pēc iespējas ātrāk palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no IKP, tādējādi izpildot saistības pret NATO. Šogad Latvijas aizsardzības budžets ir vien aptuveni 0,92 % no IKP.

 


Написать комментарий