VUGD: Svētdien sasniegts šī gada rekords – dzēsti 137 kūlas ugunsgrēki

foto: la.lv
foto: la.lv

Aizvadītajās brīvdienās reģistrēts 191 kūlas ugunsgrēks. Šī gada rekords tika sasniegts svētdien, kad ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 137 kūlas ugunsgrēkus, portālam Gorod.lv paziņoja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Šembele.

Lielākie kūlas ugunsgrēki brīvdienās dzēsti Latgalē: Ludzas novada Pildas pagastā – 40 hektāri; Ludzas novada Brigu pagastā – 10 hektāri; Ciblas novada Līdumnieku pagastā – 5 hektāri; Riebiņu novada Silajāņu pagastā – 4 hektāri; Kārsavas novadā, Daugavpils novada Tabores un Demenes pagastā – 4 hektāri; Kalkūnes pagastā – 9 hektāri; Daugavpils novada Lauceses pagastā – 3 hektāri; Daugavpilī Aiviekstes ielā – 10 hektāri, Gulbju ielā – 5 hektāri, Kandavas ielā – 3 hektāri.

Saskaņā ar VUGD informāciju, vakar, 9.martā, Krāslavas novadā dega meža jaunaudze 5000m2 platībā. Savukārt Daugavpilī Niderkunes ielā dega 6 dārza mājiņas, krūmi un sausā zāle 4 hektāru platībā.

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 8.marta plkst.6:30 līdz 10.marta plkst.6:30, VUGD saņēma 320 izsaukumus. Kopumā dzēsti 255 ugunsgrēki, tajā skaitā 191 kūlas ugunsgrēks, veikti 29 glābšanas darbi, bija arī 34 maldinoši izsaukumi. Ugunsgrēkos nav cietuši vai bojā gājuši cilvēki.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Tā apdraud cilvēku īpašumus, veselību un dzīvību. Kūlas dedzināšanas rezultātā izdeg lauki, nodeg ēkas un cieš vai pat iet bojā cilvēki. Kūlas dedzināšana nodara būtisku kaitējumu dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai, iznīcina vērtīgus augus, kukaiņus un sīkdzīvniekus, putnu ligzdas.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir administratīvi sodāma. Par kūlas dedzināšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 280 līdz 700 eiro, kā arī par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu un zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos, uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 140 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām – no 700 līdz 2900 eiro.


Написать комментарий