Aptauja: Latvieši biežāk atzīst ieguvumus no Latvijas dalības ES nekā cittautieši

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Latvieši biežāk nekā cittautieši uzskata – Latvija no dalības Eiropas Savienībā (ES) vairāk iegūst nekā zaudē. Tiesa, salīdzinoši lielam skaitam latviešu un cittautiešu nav bijis konkrēta viedokļa šajā jautājumā, vēsta jaunākā DNB Latvijas barometra pētījuma rezultāti.

Tikmēr, jautāti par būtiskākajiem ieguvumiem, ko Latvijai un tās iedzīvotājiem rada mūsu valsts dalība ES, latvieši biežāk nekā cittautieši atzīmējuši iespēju izmantot ES fondu līdzekļus valsts attīstībā un atviegloto tirdzniecību ar citām ES dalībvalstīm.

Savukārt cittautieši kā ieguvumus norādījuši iespēju ceļot, strādāt un arī mācīties citās dalībvalstīs. Cittautieši par nozīmīgu ieguvumu atzīmējuši arī preču brīvo kustību, ko nodrošina vienotais Eiropas tirgus.

Minot nozīmīgākos zaudējumus, ko Latvijai radījusi pievienošanās ES, latvieši biežāk nekā cittautieši norādījuši savas valūtas zaudēšanu un ārvalstnieku ieplūšanu Latvijā. Tikmēr cittautieši uzskata, ka būtiskākais ES radītais zaudējums ir cilvēku aizplūšana no Latvijas.

Jāpiebilst, ka cittautieši ar Latvijas dalību ES saista arī spēcīgo ekonomisko krīzi un preču un pakalpojumu cenu pieaugumu.

Pētījuma dati iegūti aptaujājot Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus laika posmā no 17.janvāra līdz 2.februārim.


Написать комментарий