Politoloģe: Bērziņš ir salīdzinoši vājš prezidents

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Andris Bērziņš ir salīdzinoši vājš prezidents, kurš netiek galā ar krīzes situācijām, sarunā ar portālu Mixnews.lv sacīja "Providus" pētniece, politoloģe Iveta Kažoka.

"Man šķiet, ka tā ir demokrātiskā valstī ierasta pilsoniskā aktivitāte, kur cilvēki pauž savu nostāju par valstij svarīgiem notikumiem. Ļoti pozitīva demokrātijas sastāvdaļa, ka cilvēki var paust savu attieksmi pret varas pārstāvjiem, aicināt viņus rīkoties," cilvēku iniciatīvu par prezidenta atbilstību amatam novērtēja Kažoka.

Viņa gan norādīja, ka, visticamāk, prezidenta atkāpšanās panākta netiks, tomēr tā būs skaidra zīme, ka sabiedrībai ir spēcīgs viedoklis par notiekošo.

"Visticamāk, ka prezidents neatkāpsies, bet no otras puses tas uzliek zināmu standartu citām valsts amatpersonām rīcībai kādās līdzīgās situācijās. Manuprāt, Latvijas politiķi nebija pieraduši, ka viņus kritizē par bezprincipiālu ārpolitiku vai skaidra viedokļa neesamību. Turpmāk Latvijas politiķiem nāksies rēķināties, ka strausa taktika ne vienmēr paliks nepamanīta. Ir kaut kādi brīži, kad vismaz daļa Latvijas iedzīvotāju vēlas sagaidīt daudz skaidrāku nostāju no saviem politiskajiem līderiem," piebilda Kažoka.

"Vai politiķi no tā izdarīs secinājumus un krīzes brīžos nevis slēpsies un izvairīsies no pozicionēšanās, bet gan uzņemsies līdera lomu, protams, atkarīgs gan no viņiem, gan vēlētājiem gaidāmajās Saeimas vēlēšanās," norādīja politoloģe.

Kažoka atturējās paust savu viedokli ar vēstulē pausto nostāju par prezidenta atbilstību amatam, taču kritiski novērtēja viņa darbību amatā.

"Manuprāt, viņš ir salīdzinoši vājš prezidents, kurš dažās situācijās ir rīkojies tā kā prezidentam pienākas, mēģinot samierināt sabiedrību, bet ir acīmredzams, ka viņš netiek galā krīzes situācijās, kāda ir arī šī. Viņa prezidentūras laikā nav vērojams progress. Atkāpties vai neatkāpties, ir viņa ziņā," norādīja Kažoka.
 


Написать комментарий