Latvijas ieguvumi un zaudējumi ES: Vērtē ekonomists un politologs

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Apritot desmit gadiem kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES), portāls Mixnews.lv jautāja ekonomistam Jānim Počam un politologam Ojāram Skudram, kādi bijuši galvenie ieguvumi un zaudējumi, un, kā viņi kopumā vērtē Latvijas dalību ES.

"Manā uztverē ieguvumi ir daudz vairāk nekā zaudējumi. Galvenais zaudējums ir mūsu pastāvības zaudēšana saistībā ar visādām Eiropas regulām. No otras puses - viena otra regula ir ļoti laba, cita - ļoti slikta," norādīja Jānis Počs.

Viņš arī akcentēja, ka ņemot vērā šā brīža starptautisko situāciju un viena otra Austrumu kaimiņa "ļoti interesanto darbošanos", var pateikties Dievam, ka mēs esam Eiropā.

"Labi, ka esam lielajā Eiropas sistēmā, kas ļauj mums saņemt visdažādākos fondu līdzekļus, bet kuriem mēs nevarētu ļoti daudzas lietas. Cita lieta, ka šie līdzekļi netiek savlaicīgā tempā apgūti, " ekonomists norādīja uz trūkumiem.

"Beidzot varbūt iemācīsimies strādāt, cīnīties ar Eiropas ierēdņiem, jo ar tiem daudzos gadījumos ir jācīnās. Tāpat, kā mūsu ierēdņi, sēž aiz beņķiem, bet par to, kas reāli notiek dzīvē, viņiem nav ne mazākās sajēgas," piebilda Počs.

Arī politologs Ojārs Skudra norādīja, ka ieguvumu no dalības ES ir vairāk un viņš to viennozīmīgi atbalsta.

"Ir divi galvenie ieguvēji. Pirmais saistāms ar tiem Latvijas uzņēmējiem, kas ir konkurētspējīgi Eiropas Savienībā. Tie nav tikai lielie [uzņēmumi], bet arī vidējie un mazie. Pieļauju, ka pie šiem ieguvējiem pieder arī visas Latvijas lielākās bankas. Otra ieguvēju grupa, ir tie cilvēki, kas pārsvarā pēc iestāšanās, kad vairākas valstis atvēra savu darba tirgu, aizbraukuši uz ārzemēm. No vienas puses viņi ir ieguvēji, no otras – valstij tas ir zaudējums," sacīja Skudra.

"Zaudējumi – jau pieminētā ekonomiskā emigrācija. Līdzīga situācija vērojama Latvijas laukos. Iestāšanas ES nozīmēja pārmaiņas – ekonomiskas un sociālas. Viena no šīm pārmaiņām – cilvēku aizplūšana uz lielpilsētām un ārzemēm, ko paātrināja lauku lielsaimniecības, kas veidojās modernas un ekonomiski spēcīgas," uzvēra politologs.

"Man secinājums – pretēji visiem eiro skeptiķiem un ES kritiķiem, mana nostāja ir viennozīmīgi pozitīva. Gan sabiedrības, uzņēmēju, gan politiķu, gan žurnālistu un visu pārējo konkurēt spēja ES ir jākāpina. Tādas iespējas ir. Ja mēs tās neesam izmantojuši, tad paši lielā mērā esam vainīgi," piebilda Skudra.

 


Написать комментарий