Āboltiņa: Izvēli pievienoties ES izdarījām nākamo paaudžu vārdā

foto: spektrs.com
foto: spektrs.com

Dalība Eiropas Savienībā (ES) ir bijusi starp nozīmīgākajā mūsu valsts ārpolitikas prioritātēm - izvēli tai pievienoties izdarījām nākamo paaudžu vārdā, lai neviens nekad neapšaubītu Latvijas piederību rietumu ģeopolitiskai telpai, Latvijas desmitgadei ES veltītā konferencē uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Latvijai pievienošanās ES sniegusi iespēju ilgtspējīgai izaugsmei, bet vienlaikus radījusi arī izaicinājumus ekonomikai, valsts pārvaldei un politikai, sacīja Āboltiņa.

Latvijas izaugsmē pēdējos desmit gados ieguldīti ievērojami ES līdzekļi un tuvākajos gados būs pieejami vēl pieci miljardi eiro ES finansējuma, kas ļaus sniegt papildus atbalstu uzņēmējdarbībai, atjaunot ceļus, modernizēt skolu programmas un paveikt vēl ļoti daudz, teica Saeimas priekšsēdētāja. Tomēr dalība ES neslēpjas tikai skaitļos un finansējumā, bet arī piederībā, identitātē un atbildībā, uzsvēra Āboltiņa. "Patiesi brīva ir tauta, kas pati lemj par savu likteni. Ikvienam no mums ir dota iespēja lemt Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Svarīga ir ikviena balss, bez līdzdalības nav demokrātija," pauda politiķe.

Savā uzrunā konferences dalībniekiem Āboltiņa arī minēja, ka aizvien visai Eiropai, tostarp Latvijai, aktuāls ir jautājums par mieru, drošību un stabilitāti.

"Mēs jau sen vairs neesam Eiropas nomale, Latvija ir daļa Eiropas - pieredzējusi valsts -, kuras padomos ieklausās. Es ticu, ka pēdējās desmitgades sniegtās mācības mūs padarījušas zinošākus, ietekmīgākus un konkurētspējīgu. Eiropas Savienības panākumi ir mūsu kopēji, tāpat kā tās virzība un nākotne ir mūsu kopēja atbildība," akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

Ceturtdien aprit desmit gadi kopš Latvija oficiāli iestājās ES, tādējādi īstenojot vienu no saviem galvenajiem ārpolitikas mērķiem.


Написать комментарий