Benesam Aijo piešķirs Doņeckas tautas republikas pilsonību 1

foto: youtube.com
foto: youtube.com

Doņeckas tautas republikas (DTR) premjerministrs Aleksandrs Borodajs parakstīja latgaliešu izcelsmes nacionālboļševika Benesa Aijo iesniegumu par DTR pilsonības piešķiršanu, intervijā radio Baltkom paziņoja viņa līdzgaitnieks Vladimirs Lindermans.

"Tikko kļuvis zināms, ka DTR premjers parakstīja atbilstošu rīkojumu," sacīja Lindermans.

Iepriekš Beness Aijo, kurš patlaban arestēts un atrodas Centrālcietumā, paziņoja, ka gribētu saņemt DTR pilsonību.

Tikmēr Rīgas Centrālcietuma vadībai nav informācijas par Benesa Aijo vēlmi vai lūgumu viņam piešķirt pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" pilsonību, aģentūrai LETA pastāstīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes preses pārstāve Ināra Makārova.

Kā norādīja Makārova, Centrālcietuma vadībai šādu vēlmi Aijo nav paudis. Vienlaikus pastāv iespēja, ka vēstule ar šādu lūgumu ir nosūtīta kādai iestādei, jo korespondence no cietuma tiek izsūtīta neatvērtā veidā. Tāpēc cietuma administrācija nav informēta par šāda lūguma esamību.

Savukārt Aijo aizstāve zvērināta advokāte Imma Jansone aģentūrai LETA norādīja, ka "nav iespējams pieprasīt to, kas neeksistē", atsaucoties uz pašpasludināto valsti, kurai nav oficiāla valsts statusa. Advokātei viņš šādu lūgumu nav paudis.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka 16.maijā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa nolēma apcietināt nacionālboļševiku aktīvistu Benesu Aijo, pret kuru Drošības policija (DP) sākusi kriminālprocesu par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, kā arī par aicinājumu likvidēt Latvijas valstisko neatkarību.

Aijo tika aizturēts trešdien, 14.maijā, Rīgas lidostā. DP paziņojumā presei iepriekš norādīja, ka Aijo tika izraidīts no Ukrainas, jo, neievērojot iepriekš uzlikto aizliegumu iebraukt šajā valstī trīs gadus, kopā ar vēl diviem aktīvistiem maija sākumā tomēr centās nelegāli iekļūt Ukrainā. Tieši ar reisu no Ukrainas Aijo trešdien ieradās Rīgas lidostā.

Šī Aijo ir jau otrā lieta par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu. Rīgas apgabaltiesa 2005.gada novembrī atzina Aijo par vainīgu aicinājumā vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu. Par to apgabaltiesa piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz deviņiem mēnešiem. Apelācijas instances tiesa vēlāk cietumsodu aizstāja ar 9600 latu (13 660 eiro) naudas sodu, savukārt kasācijas sūdzība lietā tika noraidīta.


Написать комментарий

Principā tas nozīmē, ka Benesa kungs ir atteicies no Latvijas pilsonības.