Atklāta otra Saule!

foto: lenta-ua.net
foto: lenta-ua.net

Vēl pavisam nesen zinātniekiem izdevās atklāt pirmo Zemei līdzīgo eksoplanētu, kas atrodas savas zvaigznes planetārās sistēmas "apdzīvojamības zonā", tagad astronomiem izdevies veikt vēl kādu ilgi gaidītu atklājumu – atrast Saules dvīņu māsu. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā "The Astrophysical Journal".

Saules dvīņu māsu izdevies atklāt starptautiskai zinātnieku komandai Teksasas universitātes astronoma Aivena Ramiresa virsvadībā. Jaunatklātā zvaigzne HD162826 ir radusies no tā paša gāzu un putekļu mākoņa, no kura veidojusies Zemes dzīvības nodrošinātāja un Saules sistēmas centrālā zvaigzne – Saule.

Abas zvaigznes šobrīd atrodas tālu viena no otras. Tas skaidrojams ar procesiem, kas risinājās pēc milzu molekulārā mākoņa sabrukuma, kā rezultātā radās arī Saules sistēma – intensīvām daļiņu sadursmēm, kuru rezultātā abas zvaigznes tika aizsviestas lielos attālumos.

Zvaigzne HD162826 atrodas aptuveni 110 gaismas gadu attālumā no Zemes, Herkulesa zvaigznājā un tā ir par 15 procentiem masīvāka nekā Saule. Par zvaigznes eksistenci astronomi zināja jau sen un tā pētīta arī agrāk, taču vēl nekad iepriekš pētījumos netika meklēta iespējamā zvaigznes HD162826 radniecība ar Sauli.


Написать комментарий