Baltijas valstīs dzīvo neprofesionāli autovadītāji

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Baltijas valstīs autobraucēju nekompetence tiek uzskatīta par galveno ceļu satiksmes negadījumu iemeslu. Šādi domā deviņi no desmit igauņiem un lietuviešiem, bet tikai 76% latviešu.

Starp biežiem ceļu satiksmes negadījumu iemesliem atzītas arī pārlieku nolietotas riepas un auto vadīšana apreibinošo vielu ietekmē. 40% no aptaujātajiem baltiešiem domā, ka negadījumus izraisa atļautā ātruma pārsniegšana, atklāj "Goodyear" riepu barometrs.

Uz jautājumu, kas izraisa ceļu satiksmes negadījumus, vairākums Baltijas valstu iedzīvotāju atbildēja, ka vainojama autovadītāju sliktā braukšanas prasme.

Igaunijā un Lietuvā šādi domā līdz pat 88% un 89% procenti aptaujāto, kamēr Latvijā šādi domā 76% respondentu. Par otru bīstamāko negadījumu iemeslu tiek minēta automašīnas vadīšana alkohola vai narkotisko vielu reibumā. Visvairāk par braukšanu reibumā ir norūpējušies igauņi, no kuriem 79% to uzskata par avāriju iemeslu.

Pārlieku nolietotās automašīnas riepas arī tiek uzskatītas par avāriju iemeslu, atklāj "Goodyear" riepu barometrs. Septiņi no desmit aptaujātajiem igauņiem atzinuši, ka ceļu satiksmes negadījumos vainojamas nodilušās automašīnu riepas. Latvijā un Lietuvā šādi domā attiecīgi 60 un 67 procenti aptaujāto.

Ātruma pārkāpšanu baltieši neuzskata par riskantu. Tikai katrs piektais lietuvietis norāda atļautā ātruma pārsniegšanu kā ceļu satiksmes negadījumu cēloni. Latvijā attiecīgais skaitlis ir nedaudz augstāks, 44 procenti. No baltiešiem visaugstākā cieņa pret ceļu satiksmes noteikumiem ir igauņiem, kur katrs otrais aptaujātais ir pārliecināts, ka ātruma pārsniegšana izraisa negadījumus.

Pieci padomi drošākam braucienam:

Novērtē savu fizisko stāvokli.

Nekad nebrauc ja:

• Esi lietojis alkoholu

• Lieto medikamentus, kuri varētu ietekmēt braukšanu

• Esi ļoti noguris

• Esi spēcīgu emociju iespaidā, kas var traucēt koncentrēties uz braukšanu

Plāno savu maršrutu.

Autovadītāji, kas nav ieplānojuši ieturēt pauzes un cenšas nobraukt vēl dažus kilometrus vairāk – tā ir riska zona.

Pārbaudiet automašīnas riepas

Vismaz reizi mēnesī pārbaudiet gaisa spiedienu riepās. Neaizmirstiet pievērsiet uzmanību riepu nodiluma pakāpei. Atbilstošs protektora dziļums pasargās automašīnu no izslīdēšanas, akvaplanēšanas un gaisa zuduma riepās.

Ievērojiet drošu distanci

Ievērojiet drošu attālumu no priekšā braucošas automašīnas. Atcerieties, ka bremzēšanas distance uz slapja ceļa var būt pat trīs reizes garāka.

Piebremzējiet

Pārlieku lēna braukšana var būs bīstama, taču noteikti samaziniet braukšanas ātrumu sliktos laika apstākļos, tādos kā migla, lietus, sniegs vai spoža Saule. Savaldieties un nezaudējiet pacietību.


Написать комментарий