Latvijas Saeimas pārstāve EDSO Parlamentārajā asamblejā Vineta Poriņa (NA) portālam "Delfi" pastāstīja, ka rezolūcijas autors ir ASV senators Bendžamins Kārdins.

Rezolūcijā, kurā nosodīta Krievijas īstenotā Ukrainas teritorijas daļas - Krimas - okupācija un tai sekojošā pussalas aneksija, atsevišķa daļa veltīta arī Baltijas valstīm. Šajā rezolūcijā, pret kuru ļoti asi iebilduši Krievijas pārstāvji, kaimiņvalsts tiek aicināta samazināt sava karaspēka koncentrāciju pie Baltijas valstu robežām.

Tāpat Krievijai izteikta prasība izbeigt Latvijā, Lietuvā un Igaunijā mītošo etnisko krievu kūdīšanu. Rindkopa, kas skar Baltijas valstis, rezolūcijā iekļauta pēc debašu laikā izskanējuša priekšlikuma. 

Poriņa kā īpašu panākumu vērtē faktu, ka izdevies panākt, ka EDSO Parlamentārā asambleja nosoda ne tikai Krimas aneksiju, bet arī to, ka Krievija faktiski ir okupējusi Krimas teritoriju. "Ir svarīgi uzsvērt, ka vispirms notika teritorijas okupācija un tikai pēc tam aneksija," sacīja deputāte.

"Par" rezolūciju nobalsoja 92 asamblejas delegāti, bet "pret" - 30. 27 delegāti balsojumā atturējušies. 

"Delfi" jau daudzkārt vēstījis, ka Baltijas valstīs Krimas aneksijas izraisīto spriedzi vēl pastiprina Krievijas militārās aktivitātes Baltijas valstu pierobežā. Šā gada maijā un jūnijā fiksēta pastiprināti Krievijas militāro lidmašīnu lidojumi gar Baltijas valstu robežām gan sauszemē, gan jūrā.