NBS: Latvijas armijas kaujas spējas atsevišķās jomās ir ļoti ierobežotas

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Lai gan Latvijas karavīri ir labi sagatavoti dalībai starptautiskajās misijās, atsevišķās jomās Latvijas armijas kaujas spējas ir ierobežotās, norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Graube intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma pauda, ka kaujas spējas ierobežotas pretgaisa aizsardzības un prettanku aizsardzības jomās. Pašlaik NBS rīcībā nav tehnikas, lai notriektu zemu lidojošus objektus.

Savukārt sauszemes spēki ir labi sagatavoti, lai gan, iespējams, tie nav skaitliski pietiekamā daudzumā, taču ir labi apmācītu profesionālu virsnieku korpuss, un piedalīšanās starptautiskajās misijās pierādīja, ka šie spēki «atbilst visiem starptautiskiem standartiem», sacīja Graube.

Valdība šonedēļ akceptējusi Aizsardzības ministrijas (AM) vēlmi izlūkošanas un pretgaisa aizsardzības spēju attīstībai atvēlēt 158 miljonus eiro.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis pavēstīja, ka šī summa ir paredzēta turpmākajiem astoņiem gadiem.

Valdība akceptējusi AM priekšlikumus izlūkošanas un pretgaisa spēju attīstībai, kas paredz gaisa telpas novērošanas sensoru un radaru iegādi un uzstādīšanu, individuālo pretgaisa aizsardzības sistēmu un ieroču iegādi, kā arī modernizāciju. Ar modernām sistēmām tiks aprīkoti patruļkuģi, kā arī attīstītas taktiskās izlūkošanas spējas, klāstīja Vējonis.

“Ja mēs šo visu realizēsim, varēsim nodrošināt zemo lidojumu identifikāciju pierobežā, paaugstināsim Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un pretgaisa aizsardzības spējas,” sacīja ministrs. Viņa nosauktā summa – 158 miljoni eiro – paredz gan iekārtu iegādi, to uzstādīšanu un ekspluatācijas izmaksas, gan arī personāla apmācību to lietošanā.

Valdība arī akceptēja NBS prioritāšu pārskatīšanu, vairākas prioritātes pavirzot sarakstā uz augšu. Jaunās prioritātes ir pašaizsardzības spēju stiprināšana, kaujas spēju stiprināšana, konkrētu vienību kaujas gatavības paaugstināšana, kā arī agrīnās brīdināšanas spēju stiprināšana. Kā prioritātes ir noteiktas pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšana un zemessardzes modernizācija.

Latvijas pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanai AM saņēma piedāvājumus no 13 kompānijām par iespējām iegādāties gaisa telpas novērošanas sistēmas. NATO un Eiropas Savienības valstu kompānijas piedāvājušas vairāk nekā 15 dažādas sistēmas.


Написать комментарий