Laikraksts: Dombrovskim varētu piedāvāt jaunā finanšu regulatora portfeli

foto: vesti.lv
foto: vesti.lv

Nākamais Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers apsver iespēju veidot jaunu Eiropas Savienības (ES) institūciju –  atsevišķu finanšu direktorātu ar plašām pilnvarām, kas regulētu finanšu tirgus un nodrošinātu finanšu stabilitāti.

Viens no iespējamiem kandidātiem uz tā vadītāja amatu ir arī Latvijas ekspremjers Valdis Dombrovskis („Vienotība”),  vēsta „Financial Times” (FT).

Plāns paredz piešķirt vienam EK komisāram apvienotu finanšu jautājumu portfeli. Pašlaik finanšu regulējuma jautājumus pārrauga iekšējā tirgus komisārs, bijušais Francijas ārlietu ministrs Mišels Barnjē.  FT norāda, ka finanšu jautājumi pēdējā laikā dominēja viņa darba kārtībā, tomēr viņš bija arī atbildīgs par 28 valstu kopēja tirgus attīstību, pievēršoties jautājumiem no autortiesībām līdz slēpju instruktoru licencēšanai.

Jaunais finanšu direktorāts varētu pārņemt banku un finanšu tirgus jautājumus no Barnjē departamenta, apvienojot tos ar finanšu stabilitātes jautājumiem, kas pašlaik ir Ekonomikas un finanšu komisāra pārraudzībā.

Radot vēl vienu ietekmīgo posteni, Junkers atvieglo sev uzdevumu sadalīt EK portfeļus, neaizvainojot dalībvalstis un piedāvājot vairāk ietekmīgu amatu, norāda FT.

Tiesa, pagaidām vēl pastāv bažas par jaunā finanšu direktorāta precīzu veidolu, un gala lēmums vēl nav pieņemts.  Arī iespējamais komisārs nav nosaukts, taču izskanējis, ka uz šo amatu varētu pretendēt Dombrovskis, bijušais Somijas finanšu ministrs Jirki Katainens un Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms.

Tikmēr bankas ir nobažījušās, ka šāda vienotā tirgus un finanšu pakalpojumu departamenta regulējumi būs izteikti eirozonas interesēs. Lai gan pašas eirozonas valstis bieži vien nespēj vienoties par dažādiem jautājumiem, tām jau ir pārsvars – nākamgad līdz ar Lietuvas iestāšanos eirozonā tajā būs 19 no 28 ES valstīm, un tās varēs pieņemt regulējumus par spīti iebildumiem no valstīm, kas nav eirozonā.

Britu Banku asociācija jau iepriekš aicinājusi savu valdību pretoties jebkādiem mēģinājumiem pārcelt finanšu jautājumus no ES iekšējā tirgus komisāra pārraudzības.  

Britu amatpersonas apzinoties riskus, ko izraisa finanšu jautājumu nodalīšana atsevišķa komisāra pārziņā, taču ar atvieglojuma nopūtu uztver ziņu, ka finanšu pakete nenonāks ekonomikas jautājumu komisāra rokās, jo viņa darba kārtībā vairāk dominē tieši eirozonas jautājumi.

Jau ziņots, ka Dombrovskis ir reālākais kandidāts uz kādu EK komisāra amatu no Latvijas, viņa pārstāvētā partija „Vienotība” uzvarējusi Eiroparlamenta vēlēšanās un arī viņš pats saņēma lielu atbalstu un ievēlēts Eiropas Parlamentā. Dombrovska kandidatūru atbalstīja arī Saeimas Eiropas lietu komisija un koalīcija, bet Latvijas premjere Laimdota Straujuma jau pārrunāja to ar Junkeru. Junkers atzinis, ka Dombrovskim jāiegūst zināšanām atbilstošs portfelis.   

Pašreizējās EK pilnvaru termiņš ir līdz 31.oktobrim. Jaunas EK neapstiprināšanas gadījumā tas var tikt pagarināts.


Написать комментарий