Ludzā pabeigts projekts Uzvarēsim diabētu kopā

foto: ludza.lv
foto: ludza.lv

Pagājušajā nedēļā Ludzas Diabēta biedrībā notika svarīgi pasākumi, kas noslēdza vērienīgu un daudzpusīgu projektu Uzvarēsim diabētu kopā, ziņo Ludzas novada portāls.

Uz projekta noslēguma sapulci bija ieradušies ne tikai biedrības dalībnieki, bet arī viesi no Rēzeknes Diabēta biedrības, Šauļu Diabēta kluba Lemtis, kā arī Ludzas novada domes un Ludzas veselības centra pārstāvji. Tika izvērtēti projekta darba rezultāti un kopā ar lietuviešu draugiem plānoti nākamie darbi.

Konferenci atklāja Ludzas Diabēta biedrības priekšsēdētāja Jevgeņija Kožemjako. Skanēja Latvijas un Lietuvas himnas, visi kopā pasākuma dalībnieki nodziedāja arī Ludzas Diabēta biedrības himnu. Klātesošos uzrunāja novada domes izpilddirektors Sergejs Jakovļevs, ar sirsnīgu muzikālu sveicienu uzstājās bērnu popgrupa Rozīnītes šokolādē (vad. Vija Pavlovska), savu atbalstu biedrības darba aktivitātēm apliecināja Ludzas veselības centra mediķi. Svinīgos apstākļos tika parakstīts Ludzas Diabēta biedrības un kluba Lemtis sadarbības līgums.

Savā piecu darbības gadu laikā biedrība ir pierādījusi, ko spēj paveikt pat neliela sabiedriska organizācija ar spēcīgu aktīvistu kodolu. Visus šos cilvēkus apvienojusi slimība, ar ko viņiem ikdienā ir jāsadzīvo, bet tagad viņus vieno arī daudzi kopīgie pasākumi, kas padarījuši dzīvi daudzveidīgāku. Projekta līdzekļi deva iespēju izdarīt to, kas nebūtu iespējams par biedru naudu un pašu līdzekļiem.

Projekta vadītāja Tatjana Juškāne apkopoja gada laikā paveikto. Secinājām, ka tas ir bijis svarīgs ne tikai  biedrības dalībniekiem, bet arī citiem ludzāniešiem. Vairāki simti cilvēku izmantoja iespēju bez maksas noteikt cukura un holesterīna līmeni asinīs. Daudziem šī akcija palīdzēja pamanīt slimības pirmās pazīmes. Diabēta biedrība atgādināja par savu darbību presē, izveidoja mājas lapu, izdeva informatīvos bukletus, lai  pievērstu cilvēku uzmanību šai tik izplatītajai slimībai un saslimšanas riskiem, lai palīdzētu izvairīties no saslimšanas, lai dalītos pieredzē, kā ar slimību sadzīvot.

Protams, par visvērtīgāko ieguvumu paši biedrības dalībnieki uzskata divas aktivitātes: pērnvasar tā bija iespēja trīs dienas pavadīt viesu namā Akmeņi, kur speciālistu vadībā notika ārstnieciskā vingrošana, mūzikas terapijas nodarbības, konsultēja endokrinologs, psihologs, un 7 dienu cukura diabētu apmācību programma Jaunķemeru sanatorijā, kad bija iespēja saņemt visu medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu kompleksu. Jaunķemeros pabija 20 biedri, bet Akmeņos –15.

Ik mēnesi notika kāda izglītojoša nodarbība, īpašu uzmanību pievēršot diabēta slimnieka ēdienkartei. Ķirbju, salātu, topinambūru, tējas pēcpusdienas ar degustācijām, recepšu apmaiņu bija gaidīts pasākums. Tie ir tikai daži no projekta pasākumiem.

Interesants bija pieredzes apmaiņas brauciens uz Šauļiem. Arī projekta noslēguma konferencē izvērtās  aktuāla saruna, kā darbojas klubs Lemtis, kāda ir viņu pieredze.  Mums ir, ko mācīties no kaimiņiem, jo Lietuvas Diabēta asociācija savā darbībā Eiropā ir līderis. Protams, daudzas lietas ir risināmas valsts līmenī, piemēram, diabēta slimnieki Lietuvā nēsā rokassprādzi, uz kuras ir iegravēti personas dati, kontakttelefons, norāde, kā palīdzēt, kur paņemt vajadzīgās zāles. Tas ļauj operatīvi palīdzēt, ja cilvēkam pēkšņi kļūst slikti, ja viņš noģībst.  Katram diabēta slimniekam ir īpaša slimības pase, kurā ieraksta visu analīžu rezultātus, veiktās manipulācijas. Uzrādot mediķim šo dokumentu, viņam uzreiz ir ir skaidra visa slimības vēsture. Katram ir arī kluba biedra karte.  

Lietuvā īpašu uzmanību pievērš bērnu diabētam, daudz līdzekļu ieguldot sabiedrības izglītošanā. Šķiet, ka kaimiņvalsts ir krietnu soli priekšā, palīdzot diabēta slimniekiem. Par vairākām medicīnas iespējām mūsējie dzirdēja pirmoreiz. Laba pieredze ir klubu sadarbībā. Katru gadu kādā no Lietuvas pilsētām notiek valsts Diabēta klubu saieti. Kopīgi darbojoties, ir iespēja veiksmīgāk aizstāvēt savas intereses. Arī to varam no kaimiņiem mācīties.

Tagad Ludzas diabēta biedrībai ir draugi Lietuvā, līdz ar to darbības iespējas paplašinās. Savukārt  kaimiņi priecājās par Ludzas sakoptību un izteica cerību, ka izdosies realizēt kopīgus projektus.

Tā Ludzas Diabēta biedrība ir pierādījusi, ka nevalstiskā organizācija ar pašvaldības līdzfinansējumu  spēj realizēt vērienīgus un lietderīgus ES atbalstītos projektus. Tas ir iespējams.


Написать комментарий