R.Eigims: Pēc traģēdijas tauta pierādīja, ka tieši politiķi sašķeļ sabiedrību, dalot to uz krieviem un latviešiem 16

Pēc Latvijas premjerministra Valda Dombrovska paziņojuma par aiziešanu no amata griezāmies pēc komentāriem pie Saeimas deputāta Riharda Eigima.

„Uzskatu, ka premjers demisionēja par vēlu. Dombrovskim vajadzēja atstāt amatu Rīgā notikušās traģēdijas pirmajās dienās, tas būtu 100% pareizi. Tagad šo soli var traktēt dažādi – iespējams, viņš aizgāja ne pēc paša gribas, iespējams, tas ir politisks gājiens.

Tomēr jāatzīst, ka pirms tam politiķi nebija šādi rīkojušies, tādēļ Dombrovska rīcība ir cienīga: viņš uzņēmās politisko atbildību. Taču, manuprāt, pirmajam bija jāaiziet ekonomikas ministram.

Rīgā notikušais ir liela traģēdija, man negribētos neko komentēt, bet tas jādara. Šobrīd visi meklē vainīgos, taču vainīgi ir visi – sākot ar Saeimas deputātiem (tostarp mani), valdību. Tomēr daudzus cilvēkus nevar vainot, domāju, ka, ieslēdzoties signalizācijai, es arī neatstātu telpas, jo ugunsgrēka pazīmju nebija. Cilvēki jāsagatavo šādām situācijām, bet valdība tam nav gatava.

Traģēdija Rīgā apliecināja, ka mūsu cilvēki spēj apvienoties. Cilvēki netika dalīti krievos un latviešos. Uzskatu, ka tieši politiķi sašķeļ sabiedrību, izmantojot cilvēku piederību dažādām tautībām. Šobrīd, veidojot jaunu valdību, politiķiem jāseko cilvēku piemēram un jāapvienojas, aizmirstot par aizvainojumiem un „sarkano līniju”, jāizveido valdība, kurā būtu visu partiju pārstāvji, tostarp neatkarīgie deputāti. Tādējādi mēs apliecinātu, ka neesam ambīciju varā un varam izveidot normālu politisku sabiedrību.

Vēlos atvainoties visiem. Esmu pārliecināts, ka mums nevajadzēja atteikties no ĀSM palīdzības. Tas, ka mēs tomēr atteicāmies, pierāda, ka esam politiski atkarīgi. Mūsu tauta apliecināja, ka sabiedrība netiek dalīta krievos un latviešos, bet politiķi to nespēj. Tādēļ mums ir daudz problēmu, un situācija ir jāmaina. Žēl, ka daudziem tas kļuva acīmredzams tikai pēc traģēdijas. Atkārtošos, šobrīd nav jāakcentē vainīgo meklēšana, jāizveido pareizā valdība un jāpierāda, ka politiķi var būt kopā ar tautu un strādāt tās labā”, pastāstīja Rihards Eigims.

Atbildot uz jautājumu, kurš tiek apspriests plašsaziņu līdzekļos, proti, vai Rīgas pilsētas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam arī vajadzētu atstāt amatu, R.Eigims atzīmēja, ka uz V.Dombrovska fona N.Ušakovs izskatās nožēlojami. „Dombrovskis atrada sevī spēku, lai aizietu, bet Ušakovs nevar aiziet. Latiņa ir pacelta pārāk augstu. Rīgas dome arī ir atbildīga par notikušo, un teorētiski tai arī vajadzētu demisionēt, tāpat kā ekonomikas ministram. Grūti teikt, vai Ušakovam jāaiziet. Iespējams, vairāki pasākumi ir saistīti ar pret Rīgas domi vērstu politiku”, paziņoja Saeimas deputāts. 

Комментировать 16