Muitas kriminālpārvaldes šefs: 'legālie kontrabandisti' mēnesī ieved 58 cisternas degvielas

foto.delfi.lv
foto.delfi.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Edijs Ceipe atbalsta Saeimas pieņemtos ierobežojumus "legālajiem kontrabandistiem", jo pēc muitas aplēsēm ar vieglajām automašīnām mēneša laikā no Krievijas tiek ievests degvielas apjoms, kas ir līdzvērtīgs 56 līdz 58 dzelzceļa cisternām, laikrakstam "Dienas Bizness" atzinis Ceipe.

Viņš arī norādījis, ka Polijā, Lietuvā un Baltkrievijā līdzīgi ierobežojumi jau pastāv, šobrīd vienīgā valsts, kur to vēl nav, ir Igaunija.

"Viislielākais efekts varētu būt tieši saistībā ar degvielas ievešanu. [..] Līdz ar jaunās normas stāšanos spēkā samazināsies vieglo automašīnu rindas uz Austrumu robežas. Savukārt muitas dienestam būs vairāk resursu, ko novirzīt būtiskāku risku novēršanai. Protams, jārēķinās, ka pieaugs gan administratīvo, gan krimināllietu skaits saistībā ar muitas noteikumu pārkāpšanu. Domāju, ka vismaz sākotnēji cilvēki kļūdīsies attiecībā uz jaunajiem termiņiem," paudis Ceipe.

Jau ziņots, ka Saeima nolēmusi, ka, nemaksājot nodokļus, no nākamā gada valstī varēs ievest ne vairāk kā 40 cigaretes un litru alkohola, kā arī aptuveni 90 litrus degvielas nedēļā, nevies dienā kā tas ir pašlaik.

Pašlaik no trešajām valstīm, nemaksājot nodokļus, reizi dienā drīkst ievest 40 cigaretes, litru degvīna un aptuveni 90 litrus degvielas (standarta degvielas tvertne un 10 litri kannā). Ievedot šādu "komplektu", var ietaupīt nodokļos aptuveni 44 latus.

No 5 līdz 30 reizēm mēnesī robežu šķērso aptuveni 270 cilvēki un viņi nesamaksātais akcīzes un pievienotās vērtības nodoklis, ja persona vidēji 15 reizes mēnesī šķērsoja robežu, ir 662 lati. Savukārt, ierobežojot iespēju par ievestām precēm nemaksāt nodokli līdz četrām reizēm mēnesī, nesamaksātie nodokli būtu 177 lati. Līdz ar to ierobežojumi ļautu gadā iegūt 1,5 miljonus latu, lēš Finanšu ministrija.


Написать комментарий