Turpinās artilērijas arsenāla ēkas rekonstrukcija

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils pilsētas dome paralēli citiem Artilērijas arsenāla rekonstrukcijas projektiem sekmīgi turpina projekta „Artilērijas Arsenāla ēkas rekonstrukcija Daugavpils Rotko Mākslas centra izveidei” (vienošanās Nr. 3DP/3.4.3.2.0./10/APIA/CFLA/002/001) ieviešanu.

Kā viena no centrālajām projekta aktivitātēm ir Artilērijas Arsenāla ēkas fasāžu un jumta rekonstrukcija, vēsturiskā ieejas mezgla rekonstrukcija.

Rekonstrukcijas darbus veic SIA ”Ditton Būve”. Darbus plānots pabeigt 2012. gada oktobrī.

Kopējais projekta finansējums ir 1 428 571.43 LVL, kuru veido ERAF finansējums – 1 200 000.00 LVL, valsts budžeta dotācija ne vairāk kā – 42857.14 LVL, pašvaldības finansējums – 185714.29 LVL.

Šobrīd ir pabeigta jaunu logu bloku montāža, pabeigti darbi jumta seguma ieklāšanā, kā arī turpinās ārējo kāpņu ierīkošana.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs tiek veidots kā daudzfunkcionāls, starptautisks mākslas un izglītības centrs, ar mērķi veicināt mākslas vērtību saglabāšanu, iedzīvotāju izglītošanu, sniegt ieguldījumu starpkultūru dialoga veicināšanā, mākslas procesu attīstības decentralizāciju, attīstot atbilstošu kultūrvidi arī Latvijas reģionos.

Daugavpils Rotko mākslas centrs sevī ietvers virkni telpu ar dažādu nozīmi, dažādu ekspozīciju rīkošanai vēstures, kultūrvēstures un mākslas jomā, kā arī iespēju rīkot dažādas kultūras aktivitātes (kopējā ēkas platība pēcģenerālāplāna ir 3 849 m2).

Centra galvenā ass ir M.Rotko tēma, bet centrā varēs apskatīt ne tikai ar Rotko vārdu saistītas ekspozīcijas un darbus. Svarīga nozīme tiks ierādīta arī Daugavpilij (toreiz Dvinskai), kurā veidojās mākslinieka personība. Savas dzīves un darbības laikā mākslinieks ir daudz strādājis, lai radītu metodoloģiju bērnu apmācībai. Tieši šī iemesla dēļ centrā paredzēts lielu nozīmi veltīt izglītībai un aktīvai apmeklētāju dalībai dažādās aktivitātēs.

 Kultūrvēsturiskās ekspozīcijas ietvers interaktīvu stāstījumu par personībām, kas savulaik dzīvojušas un strādājušas Daugavpilī, piemēram: Oskaru Stroku, Leonīdu Dobičinu, Rihardu Zariņu, Salomonu Mihoelsu utt, par to pārstāvētajām mākslas jomām: vizuālo mākslu, mūziku, skatuves mākslām utt.

Kā svarīga sadaļa ir mākslinieku rezidenču izveidošana, kurā centrs piedāvās vietu radošam procesam, iespēju dzīvot un strādāt noteiktu laiku , satikties ar citiem māksliniekiem, iespēju iesaistīties radošajos mākslas centra organizētajos projektos – festivālos, semināros, plenēros, meistarklasēs, pieredzes apmaiņas darbnīcās utml

Arsenāla ēkas rekonstrukcija nākotnē nesīs izmaiņas cietokšņa vizuālajā un saturiskajā tēlā, tā radot Daugavpilī jaunas iespējas mākslas un kultūras pārstāvjiem, tūristiem, uzņēmējiem un , protams, arī iedzīvotājiem. Centru plānots atvērt 2013. gadā – tieši dižā mākslinieka simtu desmit gadu jubilejas svinību gadā ar atklāšanas pasākumu ciklu.


Написать комментарий