No olu cenu kāpuma neizbēgt

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Aprīļa sākumā gaidāms olu cenu kāpums, atzīst Latvijas olu ražotāji. Par galveno olu cenu pieauguma iemeslu uzskata to, ka gada sākumā spēkā stājusies Eiropas Savienības (ES) direktīva, kurā noteikti jauni obligātie standarti dējējvistu aizsardzībai un stingrākas dējējvistu labturības prasības.

Eiropā trīs nedēļas pirms Lieldienām olu cena pārsniegusi līdzšinējos rekordus un Eiropā pieaugusi vidēji par 70%, bet Lielbritānijā pat par 100%, Diena rakstīja, atsaucoties uz slovāku avīzi Pravda.

Direktīva, kuru uzskata par grandiozā cenu pieauguma iemeslu, paredz, ka no šī gada sākuma ES dalībvalstīs vistas atļauts turēt tikai modernizētos būros un aizliegti iepriekš lietotie daudz šaurākie būri, skaidro Zemkopības ministrijas Veterinārā departamenta Dzīvnieku veselības un labturības nodaļas vecākā referente Dace Lauska. ES direktīvā dējējvistu labturības prasības reglamentētas ļoti detalizēti un precīzi noteikts, ka tas, kādiem jābūt šo mājputnu turēšanas apstākļiem, piemēram, dējējvistai būrī jāparedz vismaz 750 kvadrātcentimetru liela platība, kas vistai ļauj izplest spārnus un brīvi kustēties, kā arī jānodrošina tas, lai būra kopējā platība nav mazāka par 2000 kvadrātcentimetriem. Katrai vistai vajadzīga arī vismaz 15 cm gara vieta uz laktas, bet barības siles garumam jābūt vismaz 12 cm katrai mītnes iemītniecei.

Jauno labturības noteikumu dēļ Eiropā radies olu deficīts, jo olu ražotājiem bija jāpārstrukturē ražošana, bet, cerams, Latvijas pircēji olu deficītu un cenu pieaugumu neizjutīs, saka Rimi pārstāve Dace Valnere. «Mēs esam pret olu cenu pieaugumu, šobrīd risinām sarunas ar piegādātājiem un cenšamies panākt, lai cenu palielinājums olām, kas vērojams Eiropā, uz Latvijas pircējiem atsauktos pēc iespējas mazāk,» uzskata Rimi pārstāve. Patlaban cena par 10 olām Latvijas tirdzniecības vietās ir aptuveni no Ls 0,65 Ls līdz 1,50.

Olu ražošanas uzņēmumu pārstāvji gan olu cenu saglabāšanos esošajā līmenī nesola.

«Saistībā ar ES direktīvas labturības noteikumu izmaiņām olu cenas Latvijā nedaudz pieaugs, uzskata lielākā olu ražotāja Balticovo valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs,» skaidro uzņēmuma pārstāve Liāna Bokša un piebilst, ka šogad uz Lieldienām, kad pieprasījums pēc baltajām olām vislielākais, Balticovo Latvijā ieved no citām valstīm aptuveni 1 miljonu balto olu, bet olu cena tirdzniecības vietās tāpēc nemazināsies.

Cenu pieaugumu prognozē arī Latvijas Olu ražotāju asociācijas vadītājs Valdis Grimze un piebilst, ka olu cenu kāpums tiešām gaidāms jau aprīlī, turklāt ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā. «Cenu pieauguma iemesls ir gan jaunie dējējvistu labturības noteikumi, gan barības cenu kāpums,» norāda V. Grimze.

To, kāds tieši būs olu cenu pieaugums, aptaujātie ražotāji neatklāj, kā iemeslu minot Konkurences likumā noteiktos ierobežojumus un Konkurences padomes uzraudzību. Konkurences padomes vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova uzsver, ka ražotājiem ir ne tikai tiesības, bet pat pienākums gaidāmo cenu kāpumu neizpaust, turklāt olu piegādātāju nozare jau iepriekš nonākusi Konkurences padomes redzeslokā. Jāpiebilst gan, ka Konkurences likuma normas strikti vēršas pret neatļautu vienošanos un katrā ziņā neaizliedz izteikt prognozes par gaidāmo situāciju tirgū.

Par to, ka olu cenu pieaugums Latvijā tuvākajā laikā nebūs pārāk straujš, pārliecināta ZM pārstāve Dace Lauska. «Pirms direktīva stājās spēkā, bija noteikts astoņus gadus ilgs pārejas periods, tāpēc olu ražotāji varēja pamazām pielāgot vistu turēšanas apstākļus direktīvas prasībām un arī pielāgošanai nepieciešamās izmaksas segt pakāpeniski,» uzskata D. Lauska. Tomēr Maxima pārstāvju informācija apstiprina, ka olu cenu kāpums vērojams jau martā un, visticamāk, olu cenas turpinās pieaugt arī aprīlī.


Написать комментарий