Daudzās upēs iet ledus; sākusies ledus segas sairšana

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Latvijas austrumu un centrālās daļas upēs pārsvarā turpinās ūdens līmeņu paaugstināšanās ar intensitāti: Daugavā 1-44 cm, Aiviekstē pie Lubānas 17 cm, Gaujas augštecē un vidustecē 5-12 cm, Lielajā Juglā pie Zaķiem 59 cm, Amatā 13 cm, Lielupes lejtecē 2-7 cm.

Vairākos upju posmos pēc ledus iziešanas ūdens līmeņi pazeminājās: lejpus Aiviekstes HES par 16 cm, Ogres lejtecē par 13 cm, Gaujas lejtecē par 10 cm, Salacā pie Lagastes par 90 cm, Mēmelē pie Tabokines par 51 cm, Lielupē pie Staļģenes par 24 cm diennaktī. Savukārt Kurzemes upēs pārsvarā vērojama lēna līmeņu pazemināšanās, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Gaisa temperatūrai paaugstinoties, ledus segas sairšana upēs paātrinājās. Aizvadītajā diennaktī daudzviet notika ledus sakustēšanās: Daugavā pie Piedrujas, Vaikuļāniem, Jersikas, Aiviekstes lejtecē, Gaujā pie Valmieras un Lielupē pie Jelgavas. Šorīt ledus iešana bija vērojama Daugavā pie Daugavpils, Gaujā Siguldas – Carnikavas posmā, Dubnā, Mēmelē, Lielupē pie Staļģenes. Daugavā no Veližas līdz Verhņedvinskai, pie Nīcgales un Jēkabpils Pļaviņu posmā, kā arī Aiviekstē pie Lubānas un Lielupē pie Kalnciema vēl saglabājas ledus sega ar vaļumjoslām.

Tuvākajās dienās Latvijas upēs pārsvarā turpināsies ūdens līmeņu paaugstināšanās. Turpināsies ledus iešana Gaujas vidustecē un lejtecē, Lielupē, Ventas lejtecē, Ogres lejtecē, Dubnā un Salacā, kā arī Daugavas un arī citu Latvijas centrālās daļas upju straujākajos posmos.


Написать комментарий