Cienītāji aprakstīt sienas un miskastes neļauj papildināt Daugavpils budžetu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Zinātnieki jau sen ir pamanījuši, ka pirmie grafiti parādījās jau 30 tūkstoš gadus p.m.ē. un pārstāvēja viņi alu zīmējumus un piktogrammas, izskrāpētie uz alas sienām.

Tiesa, atšķirībā no mūsu zīmējumiem, senie cilvēki attēloja dzīvniekus, dzīvo dabu un medību ainas. Tagadējie grafiti cienītāji arī cenšas atstāt savas pēdas vēsturē, un praktiski vārda tiešajā nozīmē, dažreiz uz ēku sienām zīmējot neizprotamus ķeburus ar speciālo nenomazgājamo aerosolu palīdzību.

Mēneša sākumā Gorod.lv painteresējas pie Celtniecības departamenta vadītājas Svetlanas Krjukovas, kā sokas lietas Daugavpilī ar šiem “alu zīmējumiem”. Tad viņa atbildēja, ka mūsu pilsētā nav rūdītu likumpārkāpēju, kuri vēlētos sazīmēt pilnīgi visu.

Ja kāds no ielu māksliniekiem vēlas pielietot savas prasmes praksē,lai izmanto speciālas vietas, piemēram, Transporta un sakaru institūta Latgales filiāles teritoriju. Pie tam, nav nekā slikta ja ar grafiti izdaiļo vecās ēku sienas. Kā mums ziņoja Municipālā policija, uzraksti uz sienām ir likumpārkāpums, saskaņā ar Daugavpils pilsētas domes noteikumu 3.1, tiesa nekāda statistika par pieķertajiem grafiti cienītājiem nevedas, bet ja par mājas, dzīvojamās ēkas, saimniecības ēkas vai sveša žoga aprakstīšanu mākslinieku noķers nozieguma vietā, viņam draud sods līdz 50 latiem, bet juridiskai personai līdz 100 latiem.

Ja kāda radoša dvēsele, kura mīl mākslu nolems izkrāsot parka solus, miskastes, sadales paneļus, piemiņas plāksnes vai pieminekļus tad viņam var izteikt brīdinājumu vai arī nāksies šķirties no 250 latiem.

Bet tikai noķert šos māksliniekus municipālās policijas darbiniekiem neizdodas, jo tikko viņi ierauga patruļmašīnu tad tūlīt nozūd nezināmā virzienā, paķerot līdzi visu savu inventāru.

Principā, nomazgāt visu šo bezkaunīgo mākslu vajadzētu DDzKSU, bet viņiem kā izrādās jau tā, ir darba pilnas rokas.

Gorod.lv aizvadīja nelielu reidu pa Daugavpils pilsētas centru un nofotografēja tā saucamos grafiti, bet tikai Departamenta vadītāji par to visu nemaz nepriecājas. Tikai uz Rīgas ielas mēs saskaitījām ne mazāk kā septiņas apzīmētas, ar nesaprotamiem hieroglifiem, miskastes un piecus apzīmētus elektrosadales skapjus. Bet kā gan varētu papildināt pilsētas budžetu, ja noķertu šos likumpārkāpējus nozieguma vietā!



Написать комментарий