No kompensējamo zāļu saraksta nepieejamības dēļ izsvītroti 15 medikamenti

foto delfi.lv
foto delfi.lv

No jaunā kompensējamo zāļu saraksta pusotra mēneša laikā nepieejamības dēļ izsvītroti 15 lētākie medikamenti, aizstājot tos ar nākamajiem lētākajiem, pastāstīja Nacionālā veselības dienesta pārstāve Laura Lapiņa.

Šie medikamenti izsvītroti, balstoties uz iedzīvotāju sūdzībām, ka attiecīgie medikamenti aptiekās nav pieejami.

Veselības inspekcijas pārstāve Dace Vīksna informēja, ka inspekcijā līdz šim saņemti 53 iesniegumi no aptiekām, reģistrācijas apliecības īpašniekiem un privātpersonām par kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto 112 kompensējamo zāļu neesamību zāļu tirgū (zāļu lieltirgotavās).

Pēc situācijas apzināšanas apstiprinājusies informācija par kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto 29 kompensējamo zāļu nepieejamību, par ko ir informēts arī Nacionālais veselības dienests.

"Jāuzsver, ka iesniegumu skaits samazinās un ne visi no kompensējamiem medikamentiem, par kuru neesamību zāļu tirgū ir iesniegta informācija, ir lētākās zāles savstarpēji aizvietojamu zāļu grupā jeb references zāles," paskaidroja Vīksna.

Jau vēstīts, ka no 1.februāra stājusies spēkā jauna kompensējamo medikamentu kārtība, kas paredz, ka līdzvērtīgas efektivitātes zāļu grupā drīkst būt tikai viens lētākais medikaments. Ārstam receptē jānorāda zāļu starptautiskais nepatentētais nosaukums, bet farmaceitam aptiekā jāizsniedz konkrētās grupas lētākās zāles. Pirms jaunās sistēmas stāšanās spēkā vairāki medikamenti varēja būt lētākie un ārsti varēja izvēlēties, kurus no tiem izrakstīt.

Tomēr pacientiem, kuri līdz 2012.gada 1.janvārim jau bija saņēmuši kompensējamos medikamentus kādai konkrētai slimībai, medikamentu izrakstīšanas kārtība nemainās – viņi drīkst saņemt konkrēta nosaukuma zāles un piemaksāt starpību starp dārgākajām un lētākajām zālēm, tomēr tas nav ļauts tiem slimniekiem, kuri valsts apmaksātos medikamentus saņem pirmo reizi.

Veselības inspekcija jau pirmajās divās nedēļās pēc jaunās kārtības stāšanās spēkā saņēma vairākas sūdzības no pacientiem par to, ka viņi netiek pie zālēm, jo aptiekās nav iegādājami lētākie valsts apmaksātie medikamenti.

Savukārt Veselības ministrija izlēma aptiekās neesošos kompensējamos medikamentus svītrot no zāļu saraksta, tos aizstājot ar otriem lētākajiem.


Написать комментарий