LVM: mežsaimnieku interese par mežu pārdošanas iespējām ir liela, sevišķi Latgalē

foto bnn.lv
foto bnn.lv

Kopš Zemkopības ministrija (ZM) šā gada februārī uzdeva Latvijas valsts mežu apsaimniekotājam "Latvijas valsts meži" (LVM) būtiski palielināt meža īpašumu un meža zemes iepirkšanu no tiem meža īpašniekiem, kas to vēlas pārdot, Latgalē vērojama liela meža īpašnieku interese par mežu pārdošanas iespējām valsts uzņēmumam, pastāstīja LVM struktūrvienības "LVM Nekustamie īpašumi" direktors Artūrs Jansons.

"Patlaban ir vērojama liela meža īpašnieku interese par īpašuma pārdošanas iespējām LVM, sevišķi Latgales pusē, tomēr tie pārsvarā ir mēģinājumi iztaustīt cenu. Reālais piedāvājumu skaits pagaidām vēl nav būtiski mainījies," norādīja Jansons.

Viņš arī uzsvēra, ka lielākā daļa no iepriekš nopirktajiem īpašumiem ir bijuši izcirtumi, jaunaudzes un briestaudzes, savukārt mežaudzes cērtamā vecumā veidoja vismazāko īpatsvaru no kopējā nopirkto mežu un meža zemju apmēra.

Galvenais kritērijs, bez kura darījums ar LVM nevar notikt, ir ‒ zemei jābūt mežsaimniecībā izmantojamai, uzsvēra "LVM Nekustamo īpašumu" direktors. "Tā var būt jebkura veida mežaudze, lauksaimniecībā neizmantota zeme ar nosacījumu, ja tajā atļauts veikt meža ieaudzēšanu tradicionālā veidā vai arī ierīkot meža plantāciju, kā arī lauku īpašumi ar pamestām būvēm," paskaidroja Jansons.

Savukārt izvērtējot cenu, LVM lielu uzmanību pievērš īpašuma atrašanās vietai. "Katrs zemes gabals ir unikāls, tāpēc, lai noteiktu cenu, LVM speciālisti īpašumu izvērtē, ņemot vērā vairākus kritērijus. Būtiska loma ir īpašuma atrašanās vietai – vislabāk, ja tas robežojas ar valsts mežu platībām, un šajā gadījumā nav svarīgi, cik liels vai mazs ir īpašums," teica Jansons un piebilda, ka vērā tiek ņemts arī meža augšanas apstākļu tips, dažādie apgrūtinājumi un saimnieciskās darbības ierobežojumi.

Viņš arī sacīja ‒ lai nodrošinātu meža pārdošanas procesa objektivitāti, īpašuma iegādes process var ilgt līdz pat trijiem mēnešiem.

Jau vēstīts, ka ZM uzdevusi Latvijas valsts mežu apsaimniekotājam LVM būtiski palielināt zemes iepirkšanu no tiem meža īpašniekiem, kas to vēlas pārdot, šogad tam tērējot līdz miljonam latu.

ZM cer panākt, ka daļai privātpersonu, kas mežu vēlas pārdot, īpašumā esošās meža zemes nonāks valsts pārziņā un tiks apsaimniekotas ilgtspējīgi atbilstoši valsts ekonomiskajām, vides aizsardzības un sabiedrības interesēm, nevis tiks pārdotas ārvalstu iedzīvotājiem un investoriem.

LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus – izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības u.c. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja – ZM. LVM provizoriskais apgrozījums 2011.gadā bija 214 miljoni latu, kas ir par 1% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 27% un bija 49 miljoni latu.


Написать комментарий