Zviedrijā skandālu izraisa nēģera 'gaļas' ēšana

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Zviedrijas kultūras ministre izpelnījusies apvainojumus rasismā, jo kādā mākslas pasākumā sagriezusi kailas, melnas sievietes formā izveidotu torti.

"Bezgaumīgs, rasistisks skats" – tā vairāki ārvalstu mediji raksturo tortes griešanu, kas bijusi iecerēta kā māksliniecisks protests pret Āfrikā praktizēto sieviešu apgraizīšanu.

Lēna Adelsone Liljerota saņēmusi niknus pieprasījumus atkāpties no amata pēc mākslas akcijas Modernās mākslas muzejā Stokholmā.

Kad ministre ieradusies muzejā, viņai palūgts sagriezt torti, kas bija izveidota kā kaila nēģeriete, kuras galva piederēja īstai sievietei – tortes idejas autoream Makodem Lindem. Tortes iekšpuse savukārt bija koši sarkanā krāsā.

Kā vēsta Zviedrijas ziņu aģentūra TT, Afrozviedru asociācija kūku uztvērusi kā rasistisku karikatūru, kas rasismu padara par apsmieklu. Asociācijas pārstāvis Kitimbva Sabuni sacīja: "Teikt, ka tas darīts laba mērķa vārdā, tikai pakļauj apsmieklam rasisma un - jo ļaunāk - sieviešu apgraizīšanas upurus."

Pēc Sabuni domām, ministres piedalīšanās "kanibālistiski iekrāsotajā pasākumā" parādīja viņas "nekompetenci un spriestspēju trūkumu."

Tortes autors Makode Linde savukārt apgalvo, ka ir pārprasts, turklāt viņš pats ir afrikāņu izcelsmes mākslinieks.

Liljerota, kuras attēli ar tortes griešanu plaši atspoguļoti Zviedrijas medijos, izteikusies, ka saprot, kāpēc notikušais var kādu apvainot.

"Mani uzaicināja uzstāties Pasaules mākslas dienā par mākslas brīvību un tās tiesībām provocēt. Un pēc tam mani palūdza sagriezt kūku. Neesmu mākslas eksperte, bet ļoti labi saprotu, kāpēc šo situāciju varēja saprast nepareizi," teikts ministres izplatītā paziņojumā.


Написать комментарий