Inese Laizāne: Latvijas Likums par pensijām it īpaši uztrauc mūsu 40-gadīgo paaudzi

foto Saeima
foto Saeima

Vakar Latvijas Saeimā pirmajā lasījumā tika pieņemti Labklājības ministrijas izstrādāti grozījumi Likumā par pensijām. Saskaņā ar plenārsēdes protokolu, deputāti no Daugavpils sakarā ar šo likuma projektu nobalsoja dažādi: Rihards Eigims (ZZS) uz sēdi neieradās, Dmitrijs Rodionovs un Marjana Ivanova-Jevsejeva (SC) nobalsoja pret, Jānis Lāčplēsis (Vienotība) izmantoja balsojuma kartiņu, bet Inese Laizāne (TB/LNNK) grozījumus atbalstīja.

Gorod.lv lūdza Laizānes kundzi komentēt savu lēmumu sakarā ar piedāvāto likuma projektu. Deputāte atzinās, ka viņai šis jautājums bijis sevišķi grūts, jo viņa pati arī pieder pie mūsdienu 40-gadīgo iedzīvotāju paaudzes, kurus šis jautājums skar tiešā veidā.

„Diemžēl, uz doto brīdi, Latvijas iedzīvotāju pensijas vecuma palielināšana ir vienīgā izeja, ja mēs vēlamies saglabāt valstī esošo sociālās aizsardzības sistēmu. Taču valdībai ir jāizlemj daži būtiski jautājumi. Piemēram, ir nepieciešams izveidot speciālistu pārkvalifikācijas pareizo un funkcionējošo sistēmu, izdarīt visu iespējamo, lai darba devēji būtu ieinteresēti saglabāt savos uzņēmumos un firmās pieredzējušos darbiniekus.

Mūsu frakcija aktīvi meklē izeju no radušās situācijas un piedāvās valstij savus variantus. Jo stāža palielināšanas līdz 15 gadiem problēmu jābalsta uz valdības attiecīgo politiku – cilvēkiem ir jābūt drošiem, ka arī 60 gadu vecumā viņiem būs darbs. Mēs arī uzskatam, ka bērna invalīda vecākiem ir jābūt būtiskiem atvieglojumiem, nosakot darba stāžu, nevis piemērojot vispārējās prasības.

Vārdu sakot, ir labi jāstrādā visai sociālās aizsardzības sistēmai. Likums par pensijām ir aktuāls, un mēs ceram, ka trešajā un pēdējā grozījumu lasījumā, kas notiks rudens sākumā, valstij jau būs izstrādāta vesela pasākumu sistēma”, - uzskata Inese Laizāne.


Написать комментарий