Koalīciju pēdējā laikā satricināja vairāki skandāli, kas saistīti ar tās locekli labēji centrisko partiju "Sabiedriskās lietas", kā arī vicepremjeres Karolīnas Peakes no partijas "Sabiedriskās lietas" lēmums pagājušajā nedēļā izstāties no partijas un izveidot neatkarīgu politisko grupu, lai atbalstītu valdību.

Tomēr Nečass izslēdz iespēju turpināt darbu ar "Sabiedriskajām lietām", jo tās līderim Vitam Bartam šomēnes tika piespriests pusotra gada nosacīts cietumsods par partijas biedru uzpirkšanu, lai saglabātu viņu lojalitāti.

Līdz piektdienai "trīs partiju priekšsēdētāji ierosinās savām partijām koalīcijas līguma izbeigšanu", teikts Nečasa koalīcijas līderu vārdā izsūtītajā paziņojumā.

Labējās Pilsonisko demokrātu partijas (ODS) līderis Nečass 2010.gada augustā saņēma mandātu no parlamenta vadīt koalīciju, kurā ir ODS, konservatīvā partija "TOP 09" un labēji centriskā partija "Sabiedriskās lietas". Šīm partijām kopā ir stabils 118 mandātu vairākums Čehijas parlamentā, kurā pavisam ir 200 deputātu.

Lai gan koalīcija šķeļas, to veidojošo partiju līderi solīja atbalstīt nākamā gada budžeta izdevumu samazināšanu 57 miljardu kronu (1,6 miljardu latu) apmērā, kā arī ienākumu un pārdošanas nodokļu celšanu, par ko valdība šomēnes vienojās.

Lai gan Peake ir solījusi izveidot neatkarīgo deputātu grupu, kas atbalstīs Nečasa valdību, viņai joprojām trūkst desmit deputātu atbalsta, lai nodrošinātu valdībai vairākumu, ko pieprasījis Nečass.

Viņš svētdien paziņoja, ka pirmdiena ir pēdējā diena, kad izlemt valdības likteni un, ja tai nebūs vairākuma parlamentā atbalsta, viņš solīja ārkārtas vēlēšanu rīkošanu.

Nečasa un viņa valdības popularitāte Čehijā ir rekordzema, ko spilgti apliecināja sestdien Prāgā notikušais gājiens, kur 90 tūkstoši cilvēku protestēja pret taupības pasākumiem un korupciju, aicinot rīkot ārkārtas vēlēšanas.

Ārkārtas vēlēšanu gadījumā uzvaru varētu svinēt opozīcijā esošie sociāldemokrāti, kas sabiedriskās domas aptaujās par gandrīz 20% apsteidz Nečasa vadīto ODS.

Lai gan sociāldemokrāti sola atcelt daudzus no Nečasa valdības lēmumiem par nodokļu celšanu un pensiju palielinājuma samazināšanu, Nečasa valdība ir ieguvusi investoru un kredītreitingu aģentūru uzticību.

2010.gada 28. un 29.maijā notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās visvairāk - 22,08% - balsu ieguva Sociāldemokrātiskā partija, taču tai neizdevās atrast pietiekami stiprus sabiedrotos, lai izveidotu stabilu koalīciju.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Čehijā paredzētas 2014.gadā.